Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Sahand Sahebdivani

foto: Panorama Zondag
  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Sahand Sahebdivani

Deze week schuift de Iraanse storyteller en theatermaker Sahand Sahebdinavi aan. Hij vertelt hoe de wereld van Gabriel García Márquez hem liet dromen. Hoe universeel het verhaal in de Nederlandse film Karakter is. En hoe een 3D-ervaring tranen van heimwee bij hem losmaakte. Uit zijn tas haalt hij een bijzonder breekbaar voorwerp dat uit de gevangenis werd gesmokkeld.

Benieuwd naar de werken waar hij het over heeft in de uitzending? Hieronder vind je een overzicht.


De mooiste drenkeling ter wereld

Een kort verhaal van Gabriel Garcia Marquez uit de verhalenbundel: De ongelooflijke maar droevige geschiedenis van de onschuldige Eréndira en haar harteloze grootmoeder, en andere verhalen.

"Als kind was ik geabonneerd op Kijk. Op een gegeven moment zat daar een literaire bijlage bij met een verhaal van Marquez. Ik wist dat ik te jong was om het echt te begrijpen en dat ik het over een paar jaar nog mooier zou vinden. Maar het was alsof iemand een lichtje in mijn hoofd aan deed. Er ontstond honger naar wereldliteratuur. De vrijheid waarmee Marquez dingen verzon. Waarin alles kan. Maar je hebt niet het gevoel dat je een fantasieboek leest. Dat vond ik fantastisch."

foto: Meulenhoff

De ruïnes van Persepolis

De ruïnes liggen in buurt van Shiraz. Daar liggen de roots van zijn familie. Persepolis werd opgericht door Darius de Grote in 518 voor Christus en was de hoofdstad van het Achaemenidische Rijk. Het is gebouwd op een enorm half kunstmatig, half natuurlijk terras, waar de koning een indrukwekkend paleiscomplex creëerde, geïnspireerd door Mesopotamische modellen. Een inscriptie in het terras bewijst dat Darius de Grote de grondlegger was van Persepolis. Er ging echter ruim een eeuw voorbij voordat Artaxerxes de Eerste de stad voltooide. De mooie, monumentale ruïnes van Persepolis liggen aan de voet van Kuh-i-Rahmat (Berg van Barmhartigheid) ongeveer 650 kilometer ten zuiden van de huidige hoofdstad Teheran.
Bron: Unesco

https://www.unesco.nl/nl/erfgoed/persepolis

"Ik heb Iran verlaten en ben kritisch in mijn werk, kan niet terug naar Iran."


foto: UNESCO

Karakter

Karakter is een Nederlandse film die uitkwam in 1997. De film is geregisseerd door Mike van Diem. Het scenario van de film is grotendeels gebaseerd op de gelijknamige roman van F. Bordewijk. De film werd goed ontvangen en ontving in 1998 een Oscar in de categorie 'Beste niet-Engelstalige film'. Het verhaal gaat over de gevreesde deurwaarder Dreverhaven die de carrière van zijn ambitieuze bastaardzoon Katadreuffe probeert te dwarsbomen.

"Veel vrienden van mij zijn expats. Ik vertel hen altijd dat ze Karakter moeten zien. Groots en meeslepend. Het is een film die mij echt meeneemt naar die donkerte en armoe begin 20ste eeuw in Nederland."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Graphic novel van Craig Thompson ‘habibi’

Habibi is een Amerikaanse grafische roman van Craig Thompson.
Het boek speelt zich af in een fictief Arabisch landschap en verhaalt over de relatie van de ontsnapte kindslaven Dodola en Zam en hun strijd en opofferingen om in leven te blijven.

"Ik las het voor het eerst in mijn tienerslaapkamer. Soms tot vroeg in de ochtend verslond ik bladzijde na bladzijde. ‘Oh Sahand niet te snel, straks is het op.’"

foto: Faber & Faber

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie