Panorama Zondag
KRO-NCRV

Het culturele landschap van Ed Wubbe

  1. Klassiekchevron right
  2. Het culturele landschap van Ed Wubbe

Ed Wubbe wilde op jonge leeftijd al dansen, maar zijn moeder zag niet direct een carrière als danser voor haar zoon weggelegd. Het bleef bij dromen - tot hij 18 was. Verkocht door een balletvoorstelling die hij toen zag, volgde Wubbe alsnog zijn hart. Hij werd opgeleid aan de Scapino Dansacademie, schopte het tot de junioren van het Nederlands Danstheater, maar al snel bleek dat het máken van dans hem beter paste dan het uitvoeren ervan. Hij werd choreograaf en drukte uiteindelijk zijn stempel op Neerlands oudste dansgezelschap. Zijn culturele landschap voert ons langs kleine monumentjes die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, verhalen die je laten wegdromen en realistische, maar soms sinistere schilderijen.

Panorama Zondag: het culturele landschap van Ed Wubbe

KUNSTWERK 1: Tu bella ca lu tient lu pettu turdu (Tarantella) van Christina Pluhar

Quote

Ik zocht muziek voor een project waar ik mee bezig was en toen kwam ik ook dit tegen en ik vond het geweldig

"Ik luister heel veel naar Christina Pluhar. Ze speelt luit, is harspiste, maar ook dirigent. En ze is gespecialiseerd in oude muziek, maar gebruikt ook moderne invloeden. Ze heeft ook muziek gemaakt voor de film Tous les Soleils van Philippe Claudel en daar komt dit nummer uit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ben geboren in '57. Woodstock was belangrijk in mijn jeugd. Pas toen ik ging dansen ontdekte ik de klassieke muziek, en de klassieke wereld. Ik heb dus wel wat smaak moeten ontwikkelen."

KUNSTWERK 2: de kunst van Gottfried Helnwein

Ed heeft een boek meegenomen met een verzameling van werken van de Oostenrijkse kunstenaar.

Quote

Je zou het mijn Bijbel kunnen noemen

"Zijn werk heeft iets donkers en dat probeer ik ook mee te nemen in mijn werk: er is altijd een duistere kant. Ik pak het boek regelmatig uit de kast en gebruik het ook echt ter inspiratie."

Helnwein is een hyperrealistische schilder, maar is ook fotograaf en grafisch kunstenaar. Een terugkerend motief in zijn werk is kinderen. Volgens Helnwein zijn zij dé slachtoffers van onrecht en geweld in onze maatschappij.

"Het is de manier van tekenen, van creëren, met een gelaagdheid van schuld en onschuld en dat zet hij in een context. Het is omstreden dus spannend. Het beklijft ook vooral, omdat het iets teweeg wil brengen."

chevron right
chevron right
foto: The last Child, Gottfried Helnwein, 2008
The last Child, Gottfried Helnwein, 2008

KUNSTWERK 3: de Stolpersteine van Gunter Demnig

Stolpersteine, of struikelstenen, zijn een initiatief van Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De herdenkingsstenen worden geplaatst bij de laatste vrij gekozen woning van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Quote

De geschiedenis blijft zo wel levend en het is voor mij een waarschuwing over, of voor, de krankzinnigheid die er toen was en nog steeds kan zijn

"In mijn straat in Rotterdam zijn er enkele te vinden, en toen ik er eens langs fietste, viel mijn oog erop. En die bleek van Abraham Tuschinski te zijn. Daar zat hij ondergedoken, bij zijn zus en daar is hij dus weggehaald. Ik zie dan steeds dat huis of de huizen waarin de mensen woonden en dan weet ik: daar zijn mensen, soms met geweld, uitgehaald. En dat doet me wel wat. Het idee dat in die huizen doodnormale mensen woonden die geen recht meer hadden op een bestaan."

foto: ANP Thomas Kienzle

KUNSTWERK 4: Reisverhalen

"Ik hou heel erg van reisverhalen, gewoon in het algemeen. Ik ben zelf niet zo avontuurlijk, maar ik maak het allemaal mee als ik deze verhalen lees. Ik zit op de bagagedrager en misschien is dat wel een vervanging voor mijn gebrek aan avontuur. Ik compenseer het zo. En dat zijn verhalen van mensen die een solo-reis maken op de fiets naar Santiago de Compostela, tot de geschiedenis van het VOC. Het maakt me niet uit, ik vind ze heerlijk,"

Waar dat gebrek aan avontuur vandaan komt?

"Als kind was ik dus best bangig aangelegd. Ik heb een enorme angst voor water. Daarom ben ik gaan zeilen, om die angst voor het water maar onder ogen te komen."

foto: AI

Quote

Soms moet je dingen gewoon opzoeken. En ik kan zwemmen, maar niet goed en ik blijf altijd bij de rand

Gerelateerde podcast

Panorama Zondag

Panorama Zondag

Ster advertentie
Ster advertentie