Opium
AVROTROS

Opium genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Opium genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon 2021

Donderdag 24 juni, tijdens de uitreiking van de Zilveren Nipkowschijf, werd door cabaretier en radiomaker Vincent Bijlo bekendgemaakt dat NPO Radio 4 programma Opium kans maakt op het meest prestigieuze jaarlijkse radioprijs: de Zilveren Reissmicrofoon. De andere twee genomineerden zijn NRC podcasts en KINK.

Uit het juryrapport:

Programma’s als Opium zijn er te weinig. Ze doen wat radio moet doen. Ze nemen ons mee naar musea en bioscopen en laten ons schrijvers, dichters en componisten ontdekken van wie we nog nooit van hadden gehoord. Opium verrijkt ons leven.

Dit jaar bestaat Opium, het kunst- en cultuurprogramma van Avrotros, (voorheen Avro) 30 jaar. Het begon als een wekelijks magazine, uitgezonden vanuit diverse cafés in Amsterdam, waaronder Spanjer & van Twist, De Smoeshaan en Desmet. Petra Possel, Matthijs van Nieuwkerk, Tonko Dop en Harmke Pijpers… het programma heeft behoorlijk wat presentatoren van naam en faam gekend. De sfeer was, en is nog steeds, ontspannen maar zeker niet oppervlakkig. Hier wordt met geest maar toch luchtig gesproken.

Het is in de loop der tijd vaak van tijdstip en zender gewisseld. Tegenwoordig heeft het een vaste plaats op Radio 4 verworven, elke doordeweekse avond van 22.30 tot 0.00. Het café is verruild voor Hilversum, tot voor kort werd het nog uitgezonden vanuit Vondel CS, maar presentatoren Jan Mom, Annemieke Bosman en Andrea van Pol slagen erin het losse cafégevoel te behouden. Het heeft zich, omdat het nu op Radio 4 wordt uitgezonden, meer naar de klassieke muziek gevoegd, maar het biedt nog steeds goede interviews over kunst en cultuur, reportages over nieuwe tentoonstellingen en films en items over literatuur waar veel muziek in voorkomt.

Het is een aanrader voor een ieder die niet piekerend over op de televisie uitgevent wereldleed rustig en verrijkt wil gaan slapen.

Op vrijdag 10 september wordt de winnaar bekend tijdens een symposium bij Beeld en Geluid in Hilversum.

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar werd voor het eerst uitgereikt in 1966. Vanaf 1975 wordt de prijs uitgereikt door de Stichting Nipkow.
Kijk voor meer informatie op: www.nipkowschijf.nl/

Ster advertentie
Ster advertentie