NTR ZaterdagMatinee
NTR

Een nieuwe Wantenaar voor Simone Lamsma

foto: NTR ZaterdagMatineefoto: NTR ZaterdagMatinee
  1. Klassiekchevron right
  2. Een nieuwe Wantenaar voor Simone Lamsma

Een nieuw vioolconcert voor de NTR ZaterdagMatinee van 24 september bracht violiste Simone Lamsma, componiste Mathilde Wantenaar en dirigente Karina Canellakis bij elkaar...

Een kleurrijk en expressief nieuw vioolconcert gaat in wereldpremière

In 2019 maakte de jonge componiste Mathilde Wantenaar haar debuut in de NTR ZaterdagMatinee. Op tekst van Herman Gorter schreef ze toen het koorwerk Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken, dat werd uitgevoerd door het Groot Omroepkoor. Recensenten prezen Wantenaar de hemel in en er werd in de kranten gesproken over ‘klankschaduwen van Ravel, Debussy, Berg en Bartók’.

Het ging daarna snel met Mathilde Wantenaar. Veel opdrachten, gevolgd door succesvolle uitvoeringen. Toen de NTR ZaterdagMatinee Simone Lamsma vroeg van wie ze een nieuw vioolconcert zou willen uitvoeren, was dat geen moeilijke keuze. Simone voelt zich enorm aangetrokken tot Wantenaars werk. “Haar muziek is kleurrijk en authentiek. Ik voel me zeer verbonden met haar muzikale taal”.

Deze wereldpremière is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Matinee.

Quote

Wantenaars muziek is kleurrijk en authentiek

Simone Lamsma

Karina Canellakis als Brucknerinterpreet

Anton Bruckner voltooide na vele ingrijpende revisies eindelijk in 1890 de partituur van zijn Achtste symfonie. Het werd de laatste die hij voltooide. In deze Matinee wordt de Nowakeditie uit 1890 uitgevoerd. De componist zelf sprak over het werk als zijn ‘Mysterium’, anderen betitelden het werk wel als ‘Die Apocalyptische’ of zelfs ‘de kroon op de muziek van de negentiende eeuw’. En Brucknerliefhebbers raken niet uitgepraat over het enorme Adagio uit deze symfonie.

Karina Canellakis heeft haar sporen verdiend waar het Bruckner aangaat. Niet alleen dirigeerde ze in 2021 zijn Zesde symfonie in TivoliVredenburg; ook in april jl. stond Bruckner op de lessenaar: toen klonk in de ZaterdagMatinee de Vierde symfonie.

NTR ZaterdagMatinee 24 september 2022, 14.15 uur
Concertgebouw, Amsterdam
live op NPO Radio 4

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis dirigent

Simone Lamsma viool

Wantenaar Vioolconcert (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Matinee)
Bruckner Achtste symfonie

Dit concert wordt ook als live-webcast uitgezonden

Ga naar de visualradio

Ster advertentie
Ster advertentie