Musici
AVROTROS

Dianto Reed Quintet

foto: Dianto Reed Quintet / Bart Domhoffoto: Dianto Reed Quintet / Bart Domhof
  1. Klassiekchevron right
  2. Dianto Reed Quintet

Het Dianto Reed Quintet is een kamermuziekensemble bestaande uit vijf jonge Spaanse muzikanten en is gevestigd in Amsterdam. De leden zijn María González Bullón, hobo; María Luisa Olmos Ros, klarinet; Ovidi Martí Garasa, altsaxofoon; Erick Rojas Toapanta, basklarinet en María Losada Burgo, fagot.

Bekijk het optreden van het Dianto Reed Quintet in de Doelen

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Beluister het Booster Klassiek-optreden:

Over het Dianto Reed Quintet

Het Dianto Reed Quintet is vernoemd naar Dianto: “Anjer” in het Esperanto; de anjer omdat het een typische mediterraanse bloem is en Esperanto omdat dat een universele taal is, net als de muziek.

Door vijf verschillende houtblaasinstrumenten te combineren heeft dit ensemble een verscheidenheid aan timbres dat het mogelijk maakt om een uniek geluid te produceren.
De klarinet, basklarinet, fagot, saxofoon en hobo hebben één ding gemeen: het riet. Dit type ensemble is 40 jaar geleden in Nederland ontstaan, en hier is ook waar het Dianto Reed Quintet is opgericht.


Dianto Reed Quintet live @De Klassieken: Robert Schumann (Arr. Raaf Hekkema) - Waldszenen, op.82 - nr.3, "Einsame Blumen"

Dianto Reed Quintet live @De Klassieken: Paquito D'Rivera - Aires tropicales - deel I, Alborada & deel IV, Vals Venezolano

Na het afronden van hun bachelorstudies aan verschillende Spaanse conservatoria vervolgen ze hun master aan het Conservatorium van Amsterdam waar ze les krijgen van bekende musici als Miriam Pastor, Simon Van Holen, Harmen de Boer, Arno Bornkamp, Davide Lattuada, Saskia Mees en Bas Pollard.

De leden van het Dianto Reed Quintet nemen deel aan verschillende nationale en internationale jeugdorkesten zoals onder andere het Nationaal Jeugd Orkest van Spanje (JONDE), het Nationaal Jeugd Orkest (NJO), het European Union Youth Orchestra (EUYO) en het Jong Nederlands Blazers Ensemble (JongNBE).


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Dianto Reed Quintet benadert kamermuziek op een andere manier. Hun uitvoeringen springen eruit door de combinatie van veel energie met grote contrasten. Dit bereiken ze door delen van verschillende stukken samen te voegen, van volgorde te veranderen en door choreografie toe te voegen. Dit zorgt voor een sterkere interactie tussen de musici en het publiek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie