Concert

De Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Concertenchevron right
  2. De Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging

Het is een jaarlijkse traditie: de uitvoering van Bachs Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging.

Geen land ter wereld waar de passietraditie zo rijk is als in Nederland. Jaarlijks vinden er kort voor Pasen een kleine tweehonderd uitvoeringen plaats van Bachs Matthäus-Passion, en de Nederlandse Bachvereniging verzorgt daarvan een van de meest gezaghebbende. Het lijfstuk van de Bachvereniging, geschreven voor de avonddienst van Goede Vrijdag, ligt verankerd in het Nederlandse muziekleven. De religieuze achtergrond van het publiek speelt daarbij geen rol: het universele verhaal van liefde en opoffering raakt iedereen.

Dit jaar staat de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Johanna Soller, een rijzende ster onder de barokdirigenten.

Bachs Matthäuspassion door de Nederlandse Bachvereniging

Opnamedatum

dinsdag 26 maart 2024

Omroep

NTR

Componisten

Johann Sebastian Bach

Uitvoerenden

Thomas Hobbs (Evangelist - tenor), Felix Schwandtke (Christus - bas), Isabel Jantschenk-Schicketanz (sopraan), Alex Potter (countertenor), Raphael Höhn (tenor), Myriam Arbouz (sopraan), Marine Fribourg (mezzosopraan), Guy Cutting (tenor), Drew Santini (bas), Johanna Soller (Dirigent)

Ensembles

Nederlandse Bachvereniging ;Kampen Boys Choir

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

De Matthäus-Passion in 5 stappen

  • De Matthäus-Passion is een muziekstuk over het lijdensverhaal van Jezus Christus verteld volgens het Evangelie van Matthäus.
  • Het is geschreven voor twee orkesten, twee koren en zangsolisten die elk een bepaalde rol uit het lijdensverhaal vervullen.
  • Johann Sebastian Bach componeerde het werk waarschijnlijk vóór 1727 en leidde de eerste uitvoering mogelijk op Goede Vrijdag dat jaar.
  • Na Bachs overlijden raakte de Matthäus in de vergetelheid, totdat Felix Mendelssohn het werk herontdekte.
  • Nergens anders op de wereld wordt de Matthaüs-Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Het muziekstuk staat ook op nummer 1 in de Klassieke Top 400.

Dirigent Johanna Soller

Johanna Soller ziet Bachs meesterwerk niet alleen als een historische vertelling. “De koralen en aria’s bieden rustpunten in het verhaal dat steeds voorwaarts gaat”, aldus de getalenteerde Duitse dirigente. “En ze staan op een bepaalde manier ook los van het Bijbelse passieverhaal, ze spreken ons aan en zijn heel relevant en actueel. De inhoud is indringend en persoonlijk en daarmee hoop ik iedereen te raken.”

Gerelateerde podcast

Matthäus

Matthäus

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie