Luistertip
AVROTROS

Koningsdag-Mysterie: Wie schreef het 'Wilhelmus'?

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Koningsdag-Mysterie: Wie schreef het 'Wilhelmus'?

In alle geschiedenisboeken staat dat Marnix van Sint-Aldegonde de tekst van het 'Wilhelmus' heeft geschreven. Maar is dat wel zo? Duik in de Koningsdagspecial van de podcast 'Klassieke Mysteries' samen met Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in de fascinerende ontstaansgeschiedenis van het Nederlandse volkslied.

Het 'Wilhelmus', het Nederlandse volkslied, zit vol verrassingen en geheimen. Taaltechnisch, met kruisverwijzingen en een acrostichon, maar ook qua afkomst. De melodie stamt al uit de 16e eeuw, maar toen was het heel ergens anders voor bedoeld. In de 19e eeuw werd het lied zelfs verboden. En had Nederland eerst niet een heel ander volkslied? In de Koningsdag-special van de podcast 'Klassieke Mysteries' zoeken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde het antwoord op de vraag: Wie schreef het 'Wilhelmus' nou écht?

Marnix van Sint-Aldegonde... of niet?

In alle geschiedenisboeken staat Marnix van Sint-Aldegonde, een intimus van Willem van Oranje, genoemd als auteur van de tekst van het 'Wilhelmus'. Maar is dat wel zo? Recent onderzoek wijst namelijk iets heel anders uit... Door middel van de boeiende geschiedenis, talloze luistervoorbeelden - van de vroegst bekende melodie tot variaties en de Prinsenmars - en een interview met prof. dr. Els Stronks komen Ab en Rebecca tot nieuwe inzichten.

Koningsdag-Mysterie: Wie schreef het 'Wilhelmus'?

Klassieke Mysteries

In de podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ van AVROTROS en NPO Klassiek gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten. Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In de specials van de reeks worden bijzondere thema's aangehaald. Zo ontdek je de verhalen achter fatale liefdes en moordlustige huwelijken in de Valentijnsdag-specials, leer je de familie Strauss beter kennen in de Nieuwjaars-special en wordt de herkomst van het lied 'Stille Nacht, Heilige Nacht' uitgezocht in de Kerst-specials. In de 'Klassieke Mini-Mysteries' hoor je korte, spannende verhalen over mislukte premières, verborgen boodschappen en verloren bladmuziek. Verlies je in de spannende verhalen en krijg meteen een grote dosis klassieke muziek mee.

Luister alle afleveringen van Klassieke Mysteries hier:

Klassieke Mysteries

Klassieke Mysteries

Ster advertentie
Ster advertentie