Gezondheid

Laat je verrassen: waarom je vaker naar nieuwe muziek moet luisteren

foto: Kampus Production (via pexels.com)foto: Kampus Production (via pexels.com)
  1. Klassiekchevron right
  2. Laat je verrassen: waarom je vaker naar nieuwe muziek moet luisteren

Het is een heerlijk gevoel: een nieuw muziekstuk of liedje 'ontdekken' dat meteen in je favorieten-lijstje komt. Toch toont onderzoek aan dat we vanaf onze 30ste verjaardag minder vaak nieuwe muziek luisteren en vaker muziek luisteren die we al heel lang kennen. Maar het ontdekken van nieuwe artiesten en muziekstukken kan juist heel veel doen voor je gezondheid. Tijd om je huidige favorieten even naast je neer te leggen en nieuwe muziek te gaan ontdekken.

Een 'verlammingspunt' rond je 30ste verjaardag

De Franse streamingdienst Deezer voerde in 2018 een onderzoek uit met 5.000 respondenten. Hieruit bleek dat mensen gemiddeld rond hun 28ste verjaardag stopten met het zoeken naar nieuwe muziek. Mensen gaven verschillende redenen maar de meesten zeiden dat ze het te druk te hebben om nieuwe muziek te vinden of te overweldigd waren door alle nieuwe releases. Spotify ontdekte in een vergelijkbaar onderzoek in 2015 dat mensen dat 'verlammingspunt' bereiken in hun dertiger jaren.

Jammer, want talrijke studies laten zien dat een actieve interesse in nieuwe muziek goed kan zijn voor onze hersenen naarmate we ouder worden. Eén uitleg hiervan is die van de onderzoekers van Proceedings of the National Academy of Sciences. Zij ontdekten dat er een boel dopamine vrijkomt bij het luisteren naar nieuwe muziek.

Nieuwe muziek maakt ons meer open-minded

Naarmate we ouder worden, leven we vaker een leven vol routines. Daardoor hebben we minder de kans om intense emoties te ervaren, terwijl de meeste mensen daar wel behoefte aan hebben. Valorie Salimpoor, onderzoeker en auteur van The Brain and New Music, zegt dat onze drive om sterke emoties te ervaren de reden is waarom we van kunst en muziek houden. "Sommige van de krachtigste chemicaliën in de hersenen kunnen vrijkomen als reactie op muziek", zegt Salimpoor. Die fijne stofjes in de hersenen kunnen een extra boost krijgen als we naar nieuwe muziek luisteren, omdat we in afwachting zijn van wat er kan komen.

Luisteren naar nieuwe muziek maakt ons ook meer open-minded. "We hebben onderzoeken uitgevoerd die een duidelijk verband aantonen tussen openheid voor het luisteren naar nieuwe muziek en ruimdenkendheid", zegt Lyz Cooper, oprichter en directeur van The British Academy of Sound Therapy, in de Huffington Post. Volgens Cooper leidt ruimdenkend zijn ook tot veerkrachtiger zijn, omdat je je makkelijker kan aanpassen aan veranderingen in je leven. "Je ontwikkelt meer mentale en emotionele stabiliteit en je ontwikkelt het vermogen om flexibel te zijn", zegt Cooper.

Muziek en herinneringen

Natuurlijk hoeven we ons niet te schamen dat we vaak teruggrijpen naar voor ons bekende muziek. Vaak koppelen we muziek aan herinneringen aan een mooie vakantie, een dierbare die overleden is of een bijzondere gebeurtenis. "Nostalgie, ook naar muziek, is een belangrijk onderdeel van het leven en welzijn van de meeste mensen", zegt Victoria Williamson, docent en onderzoeker muziekpsychologie en auteur van You Are The Music.

De muziek die je vandaag ontdekt, kan de soundtrack van bijzondere herinneringen worden, dus wij moedigen je aan: luister vaker naar nieuwe muziek!

Luisteren naar nieuwe muziek: een paar tips

Het kan uitdagend zijn om naar nieuwe muziek te luisteren. Onze hersenen kunnen niet in dezelfde mate op ons geheugen vertrouwen als bij onze favoriete en bekende muziek. Maar volgens Williamson is het een perfecte uitdaging voor de frontale kwabben van de hersenen. "Die worden geactiveerd wanneer ze worden blootgesteld aan complexe nieuwe patronen in onze omgeving."

"Luister met aandacht", adviseert Williamson. Volgens haar wil dat niet zeggen dat je altijd op een geconcentreerde manier naar nieuwe muziek moet luisteren om de voordelen ervan te ervaren. "Als luisteren op de achtergrond voor jou werkt, zou je kunnen proberen nieuwe muziek te luisteren tijdens een handeling."

Zo kan je bijvoorbeeld tijdens het koken of het tuinieren nieuwe muziek ontdekken. Onze presentatoren zorgen elke dag weer voor een dosis inspiratie in hun programma's op NPO Klassiek of neem eens een kijkje bij onze speellijsten en laat je verrassen!

Bronnen:

Ster advertentie
Ster advertentie