Funfact

Prinsjesdag: waarom Mozart in Den Haag was

foto: NPO Klassiek / AIfoto: NPO Klassiek / AI
  1. Klassiekchevron right
  2. Prinsjesdag: waarom Mozart in Den Haag was

De troonrede, de balkonscène en heel veel hoedjes... Het kan niet missen: het is weer Prinsjesdag. Vandaag stroomt Den Haag vol met mensen die een glimp op willen vangen van de koning en koningin in de Glazen Koets. Maar er is nog een beroemdheid die ooit in een koets door Den Haag heeft gereden: Wolfgang Amadeus Mozart.

Beroemde bezoeker

In 1765 kwam Mozart als kind naar de Hofstad met zijn familie. Ze waren namelijk een reis aan het maken langs de Europese hoven: de naam van de getalenteerde Mozart en zijn zus Nannerl was al zo wijd verspreid, dat ze door verschillende vorsten waren uitgenodigd om concerten te geven. De vader van de wonderkinderen, Leopold Mozart, maakte even flink reclame: hij vertelde iedereen dat zijn zoon nog maar 8 jaar en 11 maanden oud was, terwijl hij 'al' bijna 10 was. Hoe jonger, hoe wonderlijker, dacht hij vast. Om het wonder te mogen aanschouwen moest je overigens wel behoorlijk wat geld neertellen: maar liefst 3 hele guldens - zo'n 200 euro.

Prinses Carolina

De jonge Wolfgang en Nannerl gaven verschillende concerten in Den Haag, onder andere op uitnodiging van Prinses Carolina, de zus van stadhouder Willem V. De familie Mozart werd warm onthaald door de Oranjes: het hof stuurde een eigen koets om ze op te halen. De concerten waren een groot succes en haalden zelfs de krant: iedereen verbaasde zich over de 'wonderbaare wyze' waarop Mozart niet alleen de moeilijkste pianoconcerten speelde, maar ook zijn eigen composities.

Symfonie

Inderdaad - op 9-jarige leeftijd had Mozart al een klein oeuvre. Tijdens zijn verblijf in Den Haag schreef hij zijn Vijfde symfonie, die dan ook de bijnaam 'Den Haag' heeft gekregen. Als je dit hoort is het niet moeilijk om je voor te stellen hoezeer iedereen onder de indruk was van dit kindergenie. Jaren later, in 2015, speelde het Residentie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend de symfonie in het Zondagochtend Concert. Beluister deze Haagse symfonie op deze Haagse dag!👆

Ster advertentie
Ster advertentie