Funfact
KRO-NCRV

Wat is het verhaal van Ave Maria?

foto: Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is het verhaal van Ave Maria?

Een katholiek gebed met een heel bekend deuntje. Dan hebben we het natuurlijk over: Ave Maria. Het is een van Schuberts meest populaire werken. Maar eigenlijk was dit nooit de naam van het stuk.

Ellens derde lied

Franz Schubert heeft eigenlijk nooit het stuk met de naam Ave Maria geschreven. Zijn muziek heette eigenlijk Ellens dritter Gesang, wat zich vertaalt als Ellens Derde Lied. Hij schreef het in 1825, toen hij 28 jaar oud was, naar de woorden van het epische gedicht The Lady of the Lake van Sir Walter Scott. Het lied bevat wel de woorden 'Ave Maria', maar alleen in verwijzing naar het gebed zelf.

Hulp van Maria

Het verhaal gaat over Ellen Douglas die zich samen met haar vader in een grot verstopt om de wraak van de koning te ontlopen. In haar radeloosheid begint ze te bidden en vraagt daarbij Maria om hulp.

Doordat in zowel het refrein als de openingswoorden van het lied de woorden 'Ave Maria' stonden, werd dit ook steeds vaker in religieuze context gebruikt. En dan niet in het Duits maar in het Latijn.

Ave Maria

Ave Maria
Gratia plena
Maria, gratia plena
Maria, gratia plena
Ave, ave dominus
Dominus tecum
Benedicta tu in mulieribus
Et benedictus
Et benedictus fructus ventris
Ventris tuae, Jesus.
Ave Maria

Ave Maria
Mater Dei
Ora pro nobis peccatoribus
Ora pro nobis
Ora, ora pro nobis peccatoribus
Nunc et in hora mortis
Et in hora mortis nostrae
Et in hora mortis nostrae
Et in hora mortis nostrae
Ave Maria

Ondertussen is het werk van Schubert uitgevoerd in allerlei verschillende versies en door 's werelds grootste artiesten, zoals Luciano Pavarotti.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier de uitvoering van Andrea Bocelli.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie