Funfact

Dit is waarom de stem van Mariah Carey zo bijzonder is

foto: EPA via ANPfoto: EPA via ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is waarom de stem van Mariah Carey zo bijzonder is

We horen haar stem veel deze dagen rond kerstmis: Mariah Carey. In 1994 bracht ze haar kerstsingle All I Want for Christmas Is You uit en sindsdien kunnen we haar gerust de kerstkoningin van de popmuziek noemen. Dat Carey goed kan zingen is een feit, maar wat maakt haar stem zo bijzonder?

Carey heeft niet alleen een zeer groot bereik (ruim vijf octaven), haar stem heeft ook een enorm atletisch vermogen. Ze is bijvoorbeeld erg goed in melisma's: het zingen van meerdere noten op een lettergreep. De zangeres is ook in staat om stijgende en dalende lijnen te zingen met een bijzondere helderheid op elke noot, vloeiend én met snelheid. Dat is goed te horen in haar nummer Vision of Love. Daarin maakt ze niet alleen gebruik van uitgebreide melisma's, maar ook van snelle trillers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fluitregister

Haar enorme bereik heeft Carey onder andere te danken aan haar fluitregister. Dit register is het hoogste stemregister van de menselijke stem. Het heet het fluitregister omdat het geluid dat hieruit voortkomt, je raadt het al, lijkt op een fluit. Er wordt bij het fluitregister alleen vanuit de hoofdresonantieholten gezongen. Daardoor klinkt het alsof het geluid als het als het ware ‘binnensmonds’ gemaakt wordt. Het fluitregister wordt soms ook door coloratuursopranen gebruikt als zij extreem hoge noten niet in hun kopstem halen, zoals in Die Zauberflöte.

Na zangeres Minnie Riperton (1947-1979), bekend van Lovin' You, was het Carey die deze techniek in de moderne popmuziek populair maakte. Zangeressen als Christina Aguilera en Ariana Grande beschikken ook over de techniek en gebruiken het veel in hun muziek.

De appel valt niet ver van de boom

Patricia, de moeder van Mariah Carey, was operazangeres en stemcoach. Patricia studeerde aan The Juilliard School in New York City en werkte onder andere bij the New York City Opera. Het is dan ook geen verrassing dat ze haar dochter stemtechnieken bijbracht. Voor het album Merry Christmas II You werkten moeder Patricia en dochter Mariah samen aan een nummer: een medley van O Come All Ye Faithful en Hallelujah uit Handel's Messiah, begeleid door een gospelkoor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een kostbare stem

Careys stem is niet alleen heel veelzijdig en zeldzaam, maar ook erg kostbaar! In 2016 werd bekend dat de zangeres haar stembanden heeft laten verzekeren voor 35 miljoen dollar. De reden: zonder zou ze niet kunnen optreden en daardoor heel veel inkomsten mislopen. Met zo’n bijzondere stem geven we haar geen ongelijk!

Ster advertentie
Ster advertentie