Funfact

De 13 beste (foute) klassieke kerstalbums

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. De 13 beste (foute) klassieke kerstalbums

Christmas sells, en dat weten ze ook in de klassieke muziekbranche. Menig musicus heeft zich wel eens aan een kerstalbum gewaagd, het één nog zoeter dan het andere. Behoefte aan een kerstige sugar rush? Wij selecteerden voor jou de 13 mooiste (foute) kerstalbums.

1. Jonas Kaufmann – It’s Christmas!

Sneeuwkanon in de aanslag: hier is tenor Jonas Kaufmann met maar liefst 49 kerstkrakers op 1 album! De cover van Mariah Carey's All I want for Christmas is er één om snel te vergeten.

foto: Sony

2. A Tenors’ Christmas

Hohoho! Daar komt de arrenslee met de drie tenoren Plácido Domingo, Luciano Pavarotti en José Carreras. De kerstelfjes zingen onvervalste hits als Schuberts Ave Maria en het zoete White Christmas van Irving Berlin.

foto: Sony

3. Kathleen Battle – A Christmas Celebration

De kerstgedachte is strong with this one. Sopraan Kathleen Battle kijkt ons vreedzaam glimlachend aan vanachter een set tafelkaarsen. Maar we moeten het haar nageven: haar kerstalbum bevat een paar verrassende volksliedjes die je zelden hoort!

foto: EMI

4. Jessye Norman – Christmastide

Het moge duidelijk zijn: dinerkaarsen zijn een must op een kerstalbumcover. Maar wat is er gebeurd met het kapsel van La Norman? Als dat maar goed is gekomen...

foto: Philips

5. The Glorious Sound of Christmas

De vormgever van deze albumhoes heeft alles uit de kast getrokken: onder de enorme dennenboom zien we Cor Bakker, Louis van Dijk en een koortje in miniatuurformaat. Pieter Jan Leusink, het brein achter deze mierzoete productie, houdt zich waarschijnlijk schuil achter de paarse kerstbal.

foto: Amsterdam Classics

6. Wibi Soerjadi - Christmas prelude

Nog een Nederlands pareltje, ditmaal van k̶a̶p̶i̶t̶e̶i̶n̶ pianist Wibi Soerjadi. In nog geen twee minuten neemt Wibi je mee in een wervelend winterlandschap met filmische kwaliteiten. Hans Zimmer, eat your heart out!

foto: Wibi Soerjadi

7. André Rieu – The Christmas I love

André heeft de kerstboom al opgetuigd en zijn rokkostuum verruild voor een warme pullover. Hoog tijd voor glühwein en meedeinen met his Johann Strauss Orchestra.

foto: Universal

8. Herbert von Karajan – Christmas Adagio

Herbert kijkt erbij alsof er voor hem geen cadeautje onder de kerstboom lag. De muziek op dit album klinkt beduidend opgewekter: barokke kerstconcertjes met de Berliner Philharmoniker.

foto: Deutsche Grammophon

9. Wiener Sängerknaben – Christmas in Austria

Het jongetje kijkt wat beteuterd naar z'n kerstcadeau (alwéér een tol?) maar dit album stelt zeker niet teleur. De gouden keeltjes van de Wiener Sängerknaben zijn niet voor niets al bijna 100 jaar een begrip.

foto: Capitol Records

10. Christmas with Kiri Te Kanawa

Is het een jurk of is het een kerststukje? Het is sopraan Kiri te Kanawa, die moeiteloos opgaat in het flonkerende kerstdecor. Een degelijk album dat biedt wat je verwacht: hits van Stille Nacht tot Joy to the World.

Kiri te Kanawa kerstalbum

foto: Elektra/Teldec

11. Roberto Alagna - Christmas album

Roberto Alagna is helemaal in z'n nopjes met de warme handschoenen die hij onder de kerstboom aantrof. Z'n muziek is al even gloedvol: hij trok voor dit kerstalbum een groot symfonieorkest en maar liefst vier koren uit de kast.

12. Christmas Carols from Winchester Cathedral

Voor Christmas carols met een perfecte Engelse dictie moet je bij de zangers van het Winchester Cathedral Choir zijn. Maar dan de albumhoes: een kolossale kaars, geflankeerd door twee koorknaapjes die bij nadere inspectie elkaars spiegelbeeld zijn. Zo veel vragen...

foto: Winchester Cathedral Choir

13. Canadian Brass -The Christmas album

Hoe hard ze ook toeteren, dat boompje wordt er niet groter op. Op hun kerstalbum hebben de blazers van Canadian Brass versterking ingeroepen van een stemmig koor en een setje sleebellen. Wordt het toch nog kerst!

Ster advertentie
Ster advertentie