Filmmuziek

Antony Hermus over Erich Wolfgang Korngold

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Antony Hermus over Erich Wolfgang Korngold

Dirigent Antony Hermus vertelde in Vrije Geluiden op 12 januari over componist Erich Wolfgang Korngold en diens opera Die tote Stadt (op tournee door de Nederlandse Reisopera vanaf 16 februari). De beroemdste aria uit Die tote Stadt is 'Glück das mir verblieb', beter bekend als Marietta's Lied. In de opera is het een duet, maar in concertvorm wordt de aria ook vaak door alleen sopraan (of zelfs alleen bariton) gezongen.

Korngold is beroemd geworden als componist van filmmuziek, maar Die tote Stadt - voor het eerst uitgevoerd in 1920, toen Korngold 23 was! - was een 'gewone' opera.

Toch is Marietta's Lied uiteindelijk wel in een aantal films terechtgekomen:

  • La Paloma (1974, Daniel Schmid)
  • Aria (1987, Bruce Beresford)
  • Slaves of New York (1989, James Ivory)
  • The Big Lebowski (1998, Joel en Ethan Coen)
  • A Late Quartet (2012, Yaron Zilberman)


A Late Quartet is trouwens het aangrijpende verhaal over een beroemd strijkkwartet, en hun onderlinge verhoudingen, de herinneringen en gebeurtenissen in het verleden, en het onzekere lot van de cellist, die aan de ziekte van Parkinson blijkt te lijden. De aria wordt gezongen door Anne Sofie von Otter, die de rol heeft van de overleden echtgenote van de cellist (een rol van Christopher Walken).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie