De Ochtend
KRO-NCRV

Koningspaar bezoekt België: concert Amsterdam Sinfonietta als dank

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Koningspaar bezoekt België: concert Amsterdam Sinfonietta als dank

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdag in Brussel aangekomen voor een driedaags staatsbezoek. Hoe kijken de Belgen naar het koningshuis? Wim Dehandschutter, verslaggever Koninklijk Huis bij Het Nieuwsblad en VTM, vertelde er meer over bij De Ochtend.

Luister het gesprek hier terug:

Populariteit

Waar in Nederland het koningshuis in populariteit afneemt, is in België het omgekeerde aan de gang, vertelt Dehandschutter. Koning Philip is daar juist alleen maar populairder geworden. "In het begin waren er heel veel twijfels over hem: gaat hij wel capabel zijn om koning te worden?", zegt Dehandschutter. "Want als kroonprins had hij heel veel blunders begaan. Maar jaar bij jaar, beetje bij beetje, is zijn populariteit gegroeid."

Symbolische daden

Dit komt volgens Dehandschutter omdat hij bepaalde symbolische daden heeft gesteld. Zo heeft hij spijt betuigd voor het koloniale verleden in Congo en daarnaast, op subtiele manieren, andere kanten van zichzelf getoond. Zo bleek hij bijvoorbeeld te kitesurfen. "Hij was dus sportiever dan we dachten." Daarnaast ontving hij comedian Philip Geubels en maakte daar een video over. Ook dat heeft hem erg geholpen.

Het algehele beeld van Vlamingen over het Nederlandse koningspaar is ook positief, vertelt Dehandschutter. Dit komt vooral omdat ze vergeleken worden met het Belgische koningspaar, zegt Dehandschutter. "Koning Philip wordt als slungelig, houterig en timide ervaren. Terwijl we Willem-Alexander zien als een heel joviale koning die dichtbij het volk staat. Misschien een beetje luidruchtig, hij is wat extraverter, maar hij staat er ook meer."

Goede vrienden

Koning Philip en Willem-Alexander zijn goede vrienden. "Philip vertelde dat ze vaak contact met elkaar hebben, elkaars mobiele nummer hebben en geregeld berichten naar elkaar sturen en elkaar bellen." Ook beweert hij dat ze elkaar vaak zien, zowel professioneel als privé. "Dus de banden zijn goed, en daarom is dit staatsbezoek goed om dat nog eens in de verf te zetten", vertelt Dehandschutter.

Druk programma

Dinsdagochtend ging het koningspaar per trein naar Brussel, waar zij ontvangen werden door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken. Vervolgens vond een welkomstceremonie plaats op het Koninklijk Paleis met Koning Filip en Koningin Mathilde. Verder staat de komende dagen onder andere een bezoek aan Climate Tech Forum en een bezoek aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth op het programma. Woensdagavond biedt het koningspaar een concert aan van het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta als dank voor de gastvrijheid. Het concert vindt plaats in cultuurhuis Flagey in Brussel.

Het programma

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie