Cultuur
KRO-NCRV

'Stoel neemt stelling' laat zien dat stoel veel betekenis kan hebben

foto: Ernst Moritz
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Stoel neemt stelling' laat zien dat stoel veel betekenis kan hebben

Een stoel neemt eigenlijk nooit echt een prominente plek in, zou je denken, "maar toch kan die heel beladen zijn en veel betekenis hebben", zegt conservator van het Centraal Museum Utrecht, Natalie Dubois. Bij De Ochtend vertelde Dubois over de tentoonstelling Stoel neemt stelling, een ode aan het meubel in allerlei vormen.

Luister hier het gesprek terug.

De meest beroemde stoel ter wereld

De aanleiding van de tentoonstelling is de misschien wel de meest beroemde stoel van de wereld, de lattenstoel van Gerrit Rietveld. Daar begint de tentoonstelling mee, vertelt Dubois.

In de tentoonstelling zijn honderden stoelen te zien. De meeste stoelen komen uit collecties van musea of verzamelaars en zijn dan ook niet om op te zitten. Op een aantal mag dat wel. Dat zijn kopieën van de stoelen waar je niet aan mag komen. "Dan kun je het zelf ervaren", zegt Dubois.

Stoel ontworpen door Gerrit Rietveld

foto: ANP

Stoel ontworpen door Gerrit Rietveld

Een machtige stoel

Oorspronkelijk is de stoel echt een westerse uitvinding, vertelt Dubois. Maar hoe dat precies zit, daar zou misschien nog wat meer onderzoek naar gedaan mogen worden, vindt ze. "Er zijn natuurlijk heel veel culturen waar mensen niet op stoelen zaten of zitten, maar bijvoorbeeld gehurkt of op kleden of kussens." Soms heeft een stoel in niet-westerse culturen ook een andere betekenis. Zo is de stoel in Indonesië geïntroduceerd door de kolonisator. Daardoor staat dit meubelstuk voor macht. Een troon is daar ook een voorbeeld van.

Stoelen met een verhaal

"Elke stoel in de tentoonstelling heeft een verhaal", vertelt Dubois. "Dat verhaal hoeft niet per se te gaan over of die mooi is of goed gemaakt. Dat zijn hele verschillende verhalen: politieke, activistische of hele persoonlijke verhalen."

Een voorbeeld daarvan is de stoel van een maker uit Bangladesh, een rolstoel gemaakt van scheermessen. "Die stoel gaat over vrouwenverminking bij bevallingen in bepaalde gebieden van Bangladesh. Dus dat is een heel heftig verhaal." Daarnaast is er ook een stoel te zien die gebruikt wordt bij het MH-17 protest. "Jaarlijks worden in de zomer goedkope klapstoelen buitengezet in Den Haag, voor elk slachtoffer één", vertelt Dubois. Het is daarmee letterlijk een stoel die stelling neemt.

De tentoonstelling Stoel neemt Stelling is nog tot 14 januari te zien in het Centraal Museum Utrecht

Meer informatie

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie