Cultuur
KRO-NCRV

Heel Nederland leest het 'verrassend actuele boek' Sonny Boy

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Heel Nederland leest het 'verrassend actuele boek' Sonny Boy

Heel Nederland Leest is vandaag weer van start gegaan. Het is een jaarlijkse campagne om mensen samen hetzelfde boek te laten lezen. Dit jaar is dat het boek Sonny Boy, van Annejet van der Zijl. Oorspronkelijk verscheen het boek in 2004, en vanaf vandaag is het gratis op te halen in bibliotheken in heel Nederland. "Ik ben heel vereerd dat mijn boek voor deze campagne is uitgekozen", zegt Van der Zijl bij De Ochtend.

Luister hier het gesprek met Annejet van der Zijl terug.

'Je eigen boek lezen is als je eigen foto's kijken'

Het doel van deze campagne is dat Nederland één grote leesclub wordt. En dat het dit keer om een boek gaat van een aantal jaar geleden, komt Van der Zijl goed uit, want dan kan ze zelf ook meelezen. "Meestal als ik een boek net heb geschreven, kan ik het heel moeilijk zelf lezen. Dan zie ik nog heel erg het geworstel eronder", vertelt ze.

"Ik kan dat er dan ook helemaal niet los van zien. En dan vind ik het ook helemaal niet goed. Maar na een jaar of tien dan lees ik het weer en dan denk ik: het is eigenlijk best wel aardig." Het is volgens Van der Zijl een beetje zoals je oude foto’s van jezelf ziet. "Als je ze direct ziet dan denk je 'nou…' en dan zie je ze vijf of tien jaar later en dank denk je: 'ik zag er eigenlijk heel leuk uit'."

Verrassend actueel

Toen Van der Zijl het boek nu zelf weer las, vond ze het verrassend actueel. "Dat komt ook omdat er universele thema's inzitten", vertelt ze. "Hoe het is voor de gewone burgers in de oorlog bijvoorbeeld. Dat wordt op dit moment dag na dag duidelijk in Oekraïne, Israel en Gaza. Verder is racisme ook een actueel thema", vertelt Van der Zijl. "En ook al speelt het boek zich af in de oorlog, uiteindelijk gaat dit boek ook over de liefde en dat is altijd universeel."

Het verhaal

Het boek Sonny Boy gaat over een Surinaamse jongeman die in de jaren '30 naar Nederland komt om te studeren. Hij wordt verliefd op zijn Nederlandse hospita. Ze was veel ouder, lag in een scheiding en had vijf kinderen. Ondanks alle tegenslagen en discriminatie zijn ze er toch in geslaagd een heel gelukkig leven op te bouwen. Daar kwam helaas een einde aan in de oorlog toen ze besloten om Joodse onderduikers te helpen. Op een gegeven moment is het hele gezin opgepakt.

"De zoon, Waldy, is vrijgelaten na een paar dagen, maar zijn ouders zijn simpelweg nooit meer teruggekomen. En daar gaat het boek over", vertelt Van der Zijl. "Het gaat over hun leven, toen ze nog leefden." Waldy leefde nog toen Van der Zijl het boek schreef. "Ik heb ook geprobeerd voor Waldy uit te zoeken wat er met zijn ouders is gebeurd. En het gaat ook over wat er na de oorlog met hem gebeurde."

Luister maandag naar De Ochtend
Meer weten? Luister maandag 2 oktober naar De Ochtend. Dan spreken we onderzoeksjournalist Justus Cooiman (Pointer).

Ster advertentie
Ster advertentie