Avondconcert
NTR

Finale Oskar Back Vioolconcours

foto: Hilde Verweij
  1. Klassiekchevron right
  2. Finale Oskar Back Vioolconcours

Op zaterdag 29 januari vindt de finale van het Oskar Back Vioolconcours plaats in TivoliVredenburg. Drie finalisten spelen muziek van Mozart en van Korngold of Berg. De finalisten spelen samen met de musici van het Residentie Orkest en dirigent Bas Wiegers.

Het Oskar Back Vioolconcours is de hoogste categorie van het Nederlandse Vioolconcours. Onder de winnaars zitten tal van grote namen uit de Nederlandse vioolwereld: Emmy Verhey, Vera Beths, Jaap van Zweden, Liza Ferschtman en recenter Rosanne Philippens en Niek Baar. De laatste editie, in 2020, werd gewonnen door Coraline Groen.

De finalisten

Dit jaar zijn de drie finalisten Isobel Warmelink, Iris van Nuland en Emma Roijackers. Tijdens de finale hebben ze de keus uit twee rondo's van Mozart waarbij ze bovendien zelf leiding geven aan het orkest. Daarnaast kunnen ze kiezen uit het vioolconcert van Erich Korngold of Alban Berg om de jury te overtuigen van hun sublieme spel.

Emma Roijackers

Verslaggever Hilde Verweij maakte drie videoportretten van de finalisten. Emma Roijackers vertelt hoe ze geniet van vioolspelen, maar ook hoe ze tot rust komt. "Ik vindt het erg ontspannen om auto te rijden", aldus de violiste. Voorafgaand aan de finale is al bekend dat Roijackers de prijs krijgt voor de beste uitvoering van het nieuwe werk Suddenly Wobbly van Martijn Padding.

Videoportret Emma Roijackers

Iris van Nuland

Iris van Nuland is de jongste finalist. Ze studeert in het tweede jaar van de bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam. "Het was nog niet mijn plan om nu al in de finale te staan. Ik had meer iets van, als ik een keer meedoe dan weet ik vast hoe dat is." In de halve finale wist Van Nuland de jury in elk geval al te overtuigen bij het onderdeel 'Performance' waarvoor zij de prijs krijgt.

Videoportret Iris van Nuland

Isobel Warmelink

Isobel Warmelink studeert in het Oostenrijkse Salzburg, maar is nu even terug in Nederland voor haar deelname aan het Oskar Back Concours. In haar ideale leven over tien jaar speelt ze zowel in orkest als in kamermuziekverband.

Videoportret Isobel Warmelink

De finale van het Oskar Back Vioolconcours wordt uitgezonden in het Avondconcert van zaterdag 29 januari, vanaf 19:00 op NPO Radio 4. Een dag later ontvangt Podium Witteman de winnaars van de Oskar Back Prijs en de Davina van Wely Prijs in de studio.

Ster advertentie
Ster advertentie