Avondconcert
NTR

'Van angstaanjagend gebeuk tot serene klanken'

foto: Ahmad Dirini Unsplash
  1. Klassiekchevron right
  2. 'Van angstaanjagend gebeuk tot serene klanken'

In mei 2023 was Nederland het gastland voor het International Rostrum of Composers. Afgevaardigden van meer dan dertig radiostations voor klassieke muziek uit heel Europa luisterden met elkaar naar nieuwe composities en verkozen drie stukken tot winnaar. Muzieksamensteller Bas Hagemeijer was er namens de NTR bij en hij stelt twee Avondconcerten samen met de rijke oogst van dit jaar.

Wat is het Rostrum nou precies?

Het Rostrum is een jaarlijkse bijeenkomst van radiomakers wereldwijd, die nieuwe muziek beluisteren en uitwisselen. Het doel is het promoten van (jonge) componisten, door hun werk in het jaar na de bijeenkomst in alle landen uit te zenden. In het verleden gebeurde dat met nogal strenge discussies, waarna er één componist uitgekozen werd, zoals ooit Luciano Berio en ook de Nederlandse componist Louis Andriessen.

In de laatste decennia worden er meerdere composities uit het totale aanbod gekozen. Door een stemming à la Songfestival rolt er top tien uit die in elk geval door alle deelnemende landen uitgezonden gaat worden.

Is het allemaal heel erg modern, of kun je soms ook lekker met de ogen dicht genieten?

Er zijn geen regels of beperkingen als het gaat om de inzendingen. Alles kan en mag, maar het grootste deel klinkt inderdaad behoorlijk modern. Het genieten zit hem dan ook meer in het avontuurlijke en het verrassende. Toch kunnen sommige stukken ook heus wel aangenaam klinken.

Quote

Er zijn geen regels of beperkingen als het gaat om de inzendingen. Alles kan en mag.

Bas Hagemeijer

Dit jaar was Nederland het gastland. Hoe was dat?

We nodigden alle radiomakers uit in Amare in Den Haag. Dit was de plek waar iedereen elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds naar alle stukken luisterde. Stel je een grote collegezaal voor met tafeltjes voor alle deelnemers. Een nogal schoolse opstelling, maar dit zorgde er wel voor dat iedereen met dezelfde concentratie luisterde. ’s Avonds, tijdens en na het eten, werd er uiteraard van alles besproken – en toen ging het niet alleen maar over nieuwe muziek.

Wat leverde de week op?

Uiteindelijk kwam er natuurlijk weer een winnaar uit. Het stuk Jubelhemd van de Zweedse Lisa Streich kreeg dit jaar de meeste stemmen. Net als de andere stukken in de top tien, zal haar muziek dit jaar over de hele wereld uitgezonden worden.

Avondconcert: International Rostrum of Composers 2023

Wat kunnen we in het Avondconcert verwachten?

Die avonden zullen behoorlijk afwisselend zijn. Van angstaanjagend gebeuk tot serene klanken, van een Björk-achtig popliedje tot junglegeluiden. Zwaar op de hand en muziek waar de humor van afspat: alles komt voorbij.

Ster advertentie
Ster advertentie