All of Bach

Kijk All of Bach: Cantate “Ich hatte viel Bekümmernis” BWV 21

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Cantate “Ich hatte viel Bekümmernis” BWV 21

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Shunske Sato in TivoliVredenburg, Utrecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toen Bach in 1703 kortstondig aan het hof van Weimar werkte, liep daar een jong prinsje rond. De zesjarige Johann Ernst IV von Sachsen-Weimar, geboren in 1696, was de zoon van Bachs werkgever. Zou Bach diens muzikale talent toen al herkend hebben? Jaren later was het namelijk de muziek die de twee met elkaar verbond.

In 1708 was de prins een jonge tiener. In juli van dat jaar keerde Bach terug naar Weimar. De gedeelde liefde voor muziek kreeg een impuls nadat de prins in juli 1713 van een lange reis door Nederland terugkeerde. Hij bracht nieuwe muziek mee, waaronder Vivaldi’s in 1711 in Amsterdam gedrukte L’estro armonico. Deze vioolconcerten en Vivaldi’s Italiaanse stijl werden door Bach en Johann Ernst zelf enthousiast gespeeld en bewerkt.

Lees meer over BWV 21 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie