All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Vioolsonate in e klein BWV 1023

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Vioolsonate in e klein BWV 1023

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door door Shunske Sato en Menno van Delft in het Mauritshuis in Den Haag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als een wervelwind van zestiende noten valt de viool met de deur in huis. Het is duidelijk – hier staat een instrument in de spotlight en het is niet het klavecimbel, zoals in Bachs andere overgeleverde sonates met viool en klavecimbel die we vaak verwarrend genoeg vioolsonates noemen.

Dit vierdelige werk met virtuoze vioolpartij roept meteen de vraag op: voor wie schreef Bach eigenlijk? Hijzelf is kandidaat, want de viool was zijn allereerste instrument. Of was de bestemmeling misschien Johann Georg Pisendel, dé violist van Midden-Duitsland op dat moment. De mannen leerden elkaar kennen in 1709, waarop een lange professionele en allicht ook vriendschappelijke relatie volgde, ook toen Bach eenmaal in Leipzig was gevestigd, en Pisendel triomfen vierde aan het Dresdener hof. Het is dan ook die plek waar de enige bron van deze Vioolsonate in e klein is bewaard, enkele volle pagina’s in de keurige hand van Pisendels kopiist.

Lees meer over BWV 1023 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie