Album van de Week

Dvořáks Legenden door WDR Sinfonieorchester Köln en Cristian Măcelaru

MAX
foto: Thomas Brillfoto: Linn Records
  1. Klassiekchevron right
  2. Dvořáks Legenden door WDR Sinfonieorchester Köln en Cristian Măcelaru

Meeslepende volksmuziek en verhalende muziekstukken: Dvořák componeerde ze als geen ander. WDR Sinfonieorchester Köln en chef-dirigent Cristian Măcelaru brengen de kleurrijke Legenden en Tsjechische suite zangerig en episch tot leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beluister het album via

Spotify Deezer Apple Music Qobuz

Componist: Antonín Dvořák (1841-1904)
Uitvoerenden: WDR Sinfonieorchester onder leiding van Cristian Măcelaru
Albumtitel: Dvořák: Legends & Czech Suite
Label: Linn CKD710

De albumhoes van Dvořák: Legends & Czech Suite

foto: Linn Records

Quote

De Slavische dansen van Dvořák zijn geliefd, maar ook berucht om hun bruuske gebaren. De Legenden van dezelfde Bohemer zijn van een andere orde. Weelderig, dromerig, als een kalme wintermiddag. Terwijl het begint te schemeren, speelt het orkest van de WDR ons met fluwelen strijkers een legendarisch landschap in.

Sander Zwiep

Over het album

De Legenden en Tsjechische suite van de Tsjechische componist Antonín Dvořák (1841-1904) zijn stukken die je niet vaak hoort. Maar daar brengt dit album van de week verandering in - gelukkig, want de werken zijn te mooi om ongehoord te laten. Dvořák componeerde de Legenden oorspronkelijk voor piano vierhandig, omdat muziekstukken in de negentiende eeuw vaak op deze manier (thuis) werden gespeeld. Al gauw ontdekte hij ook de orkestrale potentie van het stuk en maakte hij er een versie voor orkest van. Hoewel de Legenden geen concreet onderwerp hebben, is de sfeer wel heel verhalend en episch. In Dvořáks Tsjechische suite komen allerlei soorten Boheemse volksdansen voorbij met kleurrijke melodieën en pakkende ritmes.

Cristian Măcelaru komt uit grote een muzikale familie in Timișoara, Roemenië. Al vroeg kreeg hij vioolles, wat hem op een gegeven moment naar Michigan, Miami en Houston bracht. Daar studeerde hij niet alleen viool, maar ook directie bij Larry Rachleff. Măcelaru was de jongste concertmeester in de geschiedenis van het Miama Symphony Orchestra. Nu is hij een veelgevraagd dirigent bij verschillende orkesten in Europa en chef-dirigent van het WDR Sinfonieorchester Köln, een van de meest vooraanstaande Duitse orkesten.

Bron: macelaru.com

Ster advertentie
Ster advertentie