Bevrijding

Nalatenschap Joods-Poolse pianist van ‘The Pianist’ geveild

NTR
foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Nalatenschap Joods-Poolse pianist van ‘The Pianist’ geveild

De nalatenschap van de Joods-Poolse pianist Władysław Szpilman wordt geveild. De film The Pianist uit 2002, die drie Oscars won, is gebaseerd op zijn levensverhaal.

The Pianist, is de titel van de bekende, indrukwekkende film uit 2002. De film vertelt het waargebeurde levensverhaal van de Joods-Poolse componist en pianist Władysław Szpilman, die op wonderbaarlijke wijze de Tweede Wereldoorlog overleefde. Szpilman wordt in de film gespeeld door de Britse acteur Adrien Brody.

Bekijk de trailer van de film The Pianist.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De pianist overleed in 2000, maar zijn bezittingen worden binnenkort geveild op een veiling in Polen. Daaronder bevindt zich onder andere zijn zilveren horloge, dat volgens de zoon van Szpilman een reddingsboei werd. “Mijn vader leefde in totale eenzaamheid en had alle besef van tijd verloren. Het horloge, dat hij elke dag moest opwinden, hielp hem alle ellende het hoofd te bieden.”

Szpilman wist in de oorlog aan de Duitsers te ontsnappen door onder te duiken bij vrienden. De laatste maanden van de bezetting hield hij zich in eenzaamheid schuil in een verlaten gebouw. Daar werd hij ontdekt door een Duitse officier, een muziekliefhebber, die hem in het geheim voorzag van voedsel. Zo overleefde hij de oorlog.

De pianist werkte voor de oorlog bij de Poolse Radio. Toen hij in 1945 daar terugkeerde, speelde hij dat wat hij daar zes jaar eerder ook had gespeeld: Chopins Nocturne in C mineur. Een bominslag in de studio in 1939, maakte toen een abrupt eind aan de uitzending.

Ster advertentie
Ster advertentie