Fragment

De korte inhoud van Die Königin von Saba

  1. Fragmentenchevron right
  2. De korte inhoud van Die Königin von Saba

De opera gaat over de driehoeksverhouding tussen Assad, Sulamith en de koningin van Saba.

Eerste bedrijf
In een hal van koning Salomons paleis, wachten de hogepriester en zijn dochter Sulamith op de terugkeer van haar verloofde Assas van het hof van de koningin van Saba. Hij was op een diplomatieke missie om een bezoek van de koningin aan het hof van Salomon te regelen.
Assad laat aan Salomon merken dat zijn liefdesgevoelens voor Sulamith veranderd zijn: hij heeft tussen de cederbomen van Libanon een mooie onbekende vrouw ontmoet.
Dan maakt de koningin van Saba haar opwachting, met haar gevolg. In een gesprek met Salomon licht zij de sluier op die over haar gezicht hangt en Assad herkent in haar de mooie vrouw die hij op zijn werkbezoek ontmoet heeft. Tot zijn grote schrik pretendeert de koningin hem niet te kennen. Salomon raadt hem aan om met Sulamith te trouwen.
Tweede bedrijf
We bevinden ons in de paleistuin. Het is nacht. Er is een feest gaande ter ere van de koningin, maar die is aan de feestelijkheden ontsnapt en mijmert over het aanstaande huwelijk van Assad. Haar slavin Astaroth brengt het nieuws dat Assad in de buurt is, en lokt hem vervolgens met een verleidelijke vocalise naar de koningin. Een hartstochtelijke woordenwisseling leidt tot een duet tussen de koningin en Assad, waarna ze elkaar in de armen vallen. Een tempelwachter roept de zonen van Israel op om bij het aanbreken van de dag te gaan bidden. De koningin gaat weg.
Assad, nogal overstuur, wordt meegenomen naar de tempel, waar priesters en Levieten aan het bidden zijn.
Assad en Sulamith staan op het punt te trouwen als de koningin binnenkomt: ze heeft een huwelijkscadeau voor Sulamith en ontkent wederom dat ze Assad kent. Voor de Ark des Verbonds roept Assad uit dat de koningin zijn god is. Er is consternatie alom en Assad wordt weggevoerd om bestraft te worden.
Derde bedrijf
De festiviteiten voor de koningin blijven echter doorgaan, met een ballet en een bacchanaal. De koningin pleit bij Salomon voor het leven van Assad, maar zonder succes. Wraak zwerend rent ze weg. Assad is ter dood veroordeeld. Sulamith en haar vriendinnen zingen een lied van rouw. Ook Sulamith pleit voor het leven van Assad: haar klacht loopt uit in een groot ensemble. Salomon voorspelt haar een duistere toekomst.
 Vierde bedrijf
We zijn in de woestijn, vlakbij het verblijf waar Sulamith zich geregeld terugtrekt. Assad, die naar de woestijn verbannen is, wordt achtervolgd door de koningin die hem probeert over te halen om met haar mee te gaan. Ze gooit al haar charmes in de strijd, maar Assad wijst haar af. Alleen gelaten, verlangt hij naar de dood, hopend zo zijn godslastering te kunnen wegwassen. Hij bidt voor Sulamith en terwijl hij dit doet, wordt hij verrast en overmeesterd door een geweldige zandstorm. Sulamith vindt hem. In haar armen sterft hij.