Fragment

De Schatkamer van Willem Jeths - De Dorian Gray Suite (1979) van Hans Kox

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Schatkamer van Willem Jeths - De Dorian Gray Suite (1979) van Hans Kox

Componist Hans Kox (1930 - 2019) was op het hoogtepunt van zijn roem toen zijn opera Dorian Gray op 30 maart 1974 in première ging. Het werk was een publiekssucces en beleefde binnen enkele jaren twee reprises, hoogst ongewoon voor een eigentijdse opera. Maar de Volkskrant en NRC schreven vernietigende recensies – en dat bleef hangen.

Herwaardering
De reputatie de opera was lange tijd een stuk bekender dan de muziek zelf, die maar weinigen hadden gehoord. Maar als een donderslag bij heldere hemel bracht het label Attacca in 2012 een cd van Dorian Gray uit. In de vier decennia sinds de roerige première bleek alles veranderd: de cd kreeg uitstekende recensies en Dorian Gray werd opeens alom gezien als een goede tot zeer goede opera.

Jeths eert zijn oude leermeester
Willem Jeths voegt de Dorian Gray suite, die Kox enkele jaren na zijn opera schreef, toe aan zijn schatkamer. Hij volgde in de jaren 80 compositieles bij Hans Kox en wil hiermee de muziek van zijn oude leermeester, die vorige maand op 88-jarige leeftijd overleed, extra onder de aandacht brengen. Luister naar Hans Haffmans in gesprek met Willem Jeths over dit bijzondere werk, en natuurlijk naar de muziek zelf.

Dorian Gray Suite (1979)
Hans Kox
Radio Kamerorkest olv. David Porcelijn
Opname: 11 december 1992, Nederlandse Muziekdagen Vredenburg Utrecht