Fragment

Alexander Oliver over vriend en collega Kenneth Montgomery. "Het leven is armoediger geworden vandaag"

  1. Fragmentenchevron right
  2. Alexander Oliver over vriend en collega Kenneth Montgomery. "Het leven is armoediger geworden vandaag"

Dirigent Kenneth Montgomery is gisteren onverwacht overleden, dat meldde zijn partner vandaag via Facebook. Hij werd 79 jaar. Zijn laatste productie met het Orkest van de Achttiende Eeuw en de zangers van de Dutch National Opera Academy ging afgelopen januari in première met werk van Joseph Haydn. Daarin was ook een kleine rol voor de eveneens 79-jarige tenor Alexander 'Sandy' Oliver, een goede vriend en collega van de dirigent. Hun samenwerking begon al eind jaren zestig en duurde dus tot voor kort. 

Alexander Oliver brak in 1972 internationaal door met de rol van Arnalta in de legendarische uitvoeringen van Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea bij De Nederlandse Opera. Naast zijn zangcarrière is hij ook actief als regisseur en coach. Hij was tussen 1999 en 2014 artistiek directeur van de Dutch National Opera Academy en evenals Kenneth als docent verbonden aan conservatoria in Den Haag en Amsterdam.

Over Kenneth Montgomery: "We hebben samen de hele wereld over gereisd. Het was altijd een feest om met Kenneth te werken. Hij was een 'zoekend mens'. Zijn huis stond vol boeken. Als we iets wilden weten, zeiden we: vraag het maar aan Kenneth." 

"Hij was enigszins ondergewaardeerd, maar het was geen macho en een van beste dirigenten met wie ik heb samengewerkt. Het leven van mij en van velen is armoediger geworden vandaag."