Fragment

Podium op Zaterdag UITGELICHT

  1. Fragmentenchevron right
  2. Podium op Zaterdag UITGELICHT

Poëzie
De schilder/dichter Lucebert was een van de spraakmakendste dichters van de groep die zich Vijftigers noemden. De taal werd door hen bevrijd van sentimenten en stoffige regels en er werd volop geëxperimenteerd met ritme en klank. Lucebert liet zich in zijn spontane gedichten vooral inspireren door de jazz. En dat hoorde je terug in  zijn aanstekelijke optredens. Straks een opname van zo’n optreden.
Film
Volgens verwachting werd de film Nomadland vorige week zondag uitgeroepen tot beste film tijdens de 93ste Oscar-uitreiking. De film van de immigrant Chloé Zhao raakte een gevoelige snaar met haar portret van Amerika over ongewild aan de bedelstaf geraakte gewone Amerikanen.
Podcasttip
De podcast 'Op zoek naar Helen Dowling' is een journalistieke en muzikale zoektocht naar het levenspad van deze Amerikaans-Russische violiste die als solist in de vergetelheid is geraakt, maar als docente een verpletterende indruk maakte op haar leerlingen en op anderen. Er is een opmerkelijke connectie met Nederland.
Crossover
Cross-over ten voeten uit: de nieuwe CD van het London Symphony Orchestra met Toumani Diabaté, de Malinese virtuoos op de Kora, de Afrikaanse dubbelharp.