Fragment

Podium op Zaterdag met Poëzie, film en cross-over

  1. Fragmentenchevron right
  2. Podium op Zaterdag met Poëzie, film en cross-over

Poëzie
Rond 1600 was de toneelschrijver en dichter Gerbrand Adriaensz Bredero een bekende Amsterdammer. Bij het volk was hij geliefd vanwege zijn luimige verzen, en zijn schunnige liedjes, bij de aristocratie vanwege zijn beeldende toneelteksten. In ons archief vonden we een opname van de destijds jonge acteur Ton Lutz. Hij nam het gedicht ‘Breero’ op voor een LP. Het is de ode aan Brederode van de dichter H.Marsman, die het in 1933 schreef.
Film
Nu we voorzichtig weer naar de bioscoop kunnen, is de film Babyteeth van de jonge Australische regisseur Shannon Murphy een aanrader. In de film zien we dat een gezin wordt getroffen door kanker bij hun tienerdochter. Maar Murphy slaagt er in met humor en veel creativiteit in het zware thema verteerbaar te maken. Straks meer.
Cross-over
Cross-over, het vermengen van allerlei muziekgenres is van alle tijden.
De Napoletaanse violist en gitarist Nicola Matteis reisde in de 18e eeuw door Europa en vestigde zich uiteindelijk in Londen, waar de sierlijke Franse barokstijl van muziekmaken volledig was ingeburgerd. Matteis maakte er goede sier met de nieuwe Italiaanse smaak, met z’n accent op virtuoos en expressief vioolspel.