Fragment

Live bij Dieuwertje: zanger Philippe Elan en gitarist Reyer Zwart

  1. Fragmentenchevron right
  2. Live bij Dieuwertje: zanger Philippe Elan en gitarist Reyer Zwart

Hij woont al bijna veertig jaar in Nederland: de Franse zanger Philippe Elan. Een goed lied is het volmaakte huwelijk tussen tekst en muziek. Dat geldt voor alle liedkunsten volgens zanger Philippe Elan. Of je nu een klassiek lied van Bach zingt of een Frans chanson. Geen Bach op het nieuwe album van Philippe Elan, wel van Franse zangers en liedjesschrijvers Michel Berger en Francoise Hardy, maar ook van de Nederlandse zangeres Lenny Kuhr. Zij schreef speciaal voor Philippe het nummer Najaarstuin. 
De titelsong van het album Enfer en paradis schreef Philippe samen met Reyer Zwart. 

Philippe over het album Enfer et paradis (hel en paradijs)

"Het album gaat over de liefde. Als je hartstochtelijk verliefd bent, waan je je in de hemel, maar als het vervolgens uitgaat of wanneer de twijfel toeslaat, ben je voor je gevoel even in de hel. Dat is wat liefde kan doen."
"Mijn eerste nummer Sera-tu la? (Zal je er zijn?) gaat over de liefde die al lang duurt. Als je samen oud wordt, kun je ook angst hebben voor de toekomst: wat gebeurt er als ik ziek word. Ben je er dan ook nog voor elkaar?Dat was eigenlijk de inspiratie voor het album."

Philippe Elan

Philippe kwam halverwege de jaren 80 vanuit Frankrijk naar Nederland. Hij ging zingen bij ensemble Gemini bestaande uit de vier kleinkinderen van Hendrik Andriessen. Met dat ensemble won hij meteen een Edison (1991) met Chansons classiques. Sindsdien heeft hij al meerdere albums opgenomen, waaronder een met het Amstel Quartet, Sax avec Elan. Hij trad op met onder andere het Metropole Orkest, Wende Snijders en Cor Bakker.