Fragment

22 mei 2021

  1. Fragmentenchevron right
  2. 22 mei 2021

Vandaag in Podium Vlaamse poëzie uit de 19e eeuw, vriendschap als ten onrechte weinig gebruikt filmthema, een podcast over zwarte componisten en een crossover-cd over verbondenheid en eenzaamheid.

Poëzie van Guido Gezelle

Tegenwoordig vind je zijn naam eigenlijk alleen nog in stoffige bloemlezingen of op straatnaambordjes, maar Guido Gezelle valt toch zeker te prijzen om zijn vernieuwende beeldende beschrijvingen van de natuur. De Vlaamse actrice Tine Ruyschaert nam een bloemlezing van zijn gedichten op.

Film: Our Friend

In de film Our Friend trekt Dane als mantelzorger in bij zijn vrienden Matt en Nicole als blijkt dat Nicole terminaal ziek is. Een film die gaat over vriendschap, volgens regisseur Daniela Cowperthwaite een ondergewaardeerd thema in films. Het scenario van de film is gebaseerd op een artikel in Esquire.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podcasttip

Gemiste Sterren is een podcast waarin presentator Floris Kortie en klassieke muziekkenner Orville Breeveld op zoek gaan naar ten onrechte vergeten zwarte componisten. Horen hun namen niet ook thuis op de naambordjes in de Eregalerij van het Concertgebouw in Amsterdam?

In het Avondconcert van zondag 23 mei staan twee programma's centraal waarin onbekende zwarte componisten aan bod komen. Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt werken van Amerikaanse componisten, waaronder Florence Price aan wie een aflevering van de podcast gewijd is. Het Broki Rhythm & String Septet speelt een programma dat reikt van Joseph Boulogne Chevalier de Saint-Georges tot Surinaamse nummers uit deze tijd. Een videoregistratie hiervan is bovendien ook te zien op dinsdagavond om 20:30 op NPO 2 Extra.

Broki

Crossover: Sterre Konijn

Zangeres Sterre Konijn maakte een album dat in het teken staat van eenzaamheid én verbondenheid, getiteld 'een'. Op de cd staan allerlei soorten muziek, van volksmuziek tot hedendaagse klassieke muziek en ook eigen composities.