Fragment

Het gesprek - Maartje van den Heuvel (10 maart 2022)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Maartje van den Heuvel (10 maart 2022)

Annemieke Bosman in gesprek met kunsthistorica Maartje van den Heuvel.

Maartje van den Heuvel (1967) is kunsthistoricus en conservator fotografie bij de Bijzondere Collecties van Universitaire Bibliotheken Leiden.In 2018 promoveerde ze aan de Leidse universiteit in de kunstgeschiedenis op haar proefschrift Picturing Landscape over landschapsfotografie.

Alexine Tinne (1835-1869) is een van de markantste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Als eerste westerse vrouw reisde ze samen met haar moeder, tante en een groots gevolg Afrika in tot ver ten zuiden van Egypte. Ook ontwikkelde ze zich tot pionier op het gebied van fotografie.

Tinne bereikte in haar fotografie snel een hoog technisch niveau. Ze had duidelijk oog voor compositie en lichtgebruik, legde een opvallend moderne kijk aan de dag en had in meerdere fotografische genres een Nederlandse primeur. Verrassend nieuw licht valt op samenwerking die Tinne op fotografiegebied had met buitenlandse fotografen, onder wie Francis Frith en Robert Bingham.

Nadat Tinne wees werd en enkele andere dierbaren verloor tijdens een noodlottige expeditie langs de Gazellenrivier, zwierf ze een jaar over de Middellandse Zee en ruilde vervolgens voorgoed het deftige Haagse leven in voor een leven van reizen door de Noord-Afrikaanse Sahara. Een veelkleurig gezelschap van diverse komaf werd zoals zij zelf zei haar ‘nieuwe familie’.

Het eerste grote overzicht van de fotografie van deze 19e-eeuwse wereldburger is te zien in het Haags Historisch Museum in samenwerking met Universiteit Leiden, kenniscentrum voor fotografie van 11 december 2021 tot 12 juni 2022.