Fragment

Daniel Rowland

  1. Fragmentenchevron right
  2. Daniel Rowland

‘Hypermuzikaal’,’‘zeer virtuoos’ en ‘een ideaal solist’, zijn een paar van de vele lovende woorden die zijn geschreven over violist Daniel Rowland.  

Daniel wordt in 1972 geboren in Londen, en begint zijn vioollessen in Enschede nadat zijn ouders naar Twente zijn verhuisd. Hij studeert bij Jan Repko, Davina van Wely, Herman Krebbers, Viktor Liberman en Igor Oistrakh en later ook bij Ivry Gitlis, met wie hij de rest van zijn leven een warme band koestert. Rowland wint onder meer de Brahms-prijs in Baden-Baden en het Oskar Back-concours - hetzelfde concours waarin hij vanavond in de finale jureert. 

Rowland ontwikkelt zich al snel als vooraanstaand solist op internationale podia, met een breed repertoire. Zo soleerde hij afgelopen jaren in concerten van Beethoven en Brahms tot Elgar, Berg, Korngold, Weinberg, Prokoffief, Glass en van der Aa. Rowland speelde ook meerdere wereldpremières van hedendaagse componisten als Isidora Zebeljan en Roxana Panufniks.

Maar ook kamermuziek is een grote liefde van Rowland. Twaalf jaar lang was hij primarius van het Brodsky Quartet, met wie hij in 2017 schitterde op het Prinsengrachtconcert. Zij traden op over de hele wereld op en maakten vele opnames, waaronder de beroemde Sjostakovitsj cyclus. Daarnaast speelt Rowland in tangokwintet ChamberJam en vormt hij een duo met zijn vrouw, celliste Maja Bogdanovic, met wie hij onlangs de duo-cd „Pas de deux” uitbracht.

Daarnaast is Rowland verbonden als docent aan the Royal College of Music in Londen en heeft hij de bezielende leiding over zijn eigen festival in  Twente, het Stift International Music Festival, waarin zijn internationale muzikale vrienden sinds de oprichting in 2005 in augustus en december samenkomen voor intieme en avontuurlijke kamermuziekconcerten.