Fragment

Birgit Büchner

  1. Fragmentenchevron right
  2. Birgit Büchner

Lang woont Birgit Büchner in Nijmegen: vanaf haar geboorte in 1962, d’r gehele lagere en middelbare schooltijd, tot aan haar afstuderen in de Vrije Letteren aan toe - alleen even onderbroken door twee studiejaren in Tilburg.

Ook haar eerste baan, bedrijfsleider van Filmhuis Lux, vond Büchner in haar geboortestad. Haar liefde voor film die ze tijdens haar studie al ontwikkelde, brengt haar later naar Hilversum, waar ze voor de toenmalige omroepvereniging Veronica films inkoopt, en naar Amsterdam, waar ze voor verschillende bedrijven de home-entertainment takken helpt opzetten.

In 2008 stapt Büchner over naar de museumwereld, en gaat werken voor Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, een 17e eeuwse Rooms-Katholieke schuilkerk op de bovenste verdiepingen van een grachtenpand aan de Oude Zijds Voorburgwal. Inmiddels is Büchner daar directeur, en moest in die functie strijden voor het voortbestaan van het museum, dat aan een zijden draadje hing toen het Amsterdams Fonds voor de Kunst niet langer subsidie zou verstrekken. Toezeggingen van de Wethouder Cultuur lijken dat noodlot nu toch te hebben afgewend…