Fragment

Live @ De Klassieken: Lisanne Soeterbroek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Lisanne Soeterbroek

Violiste Lisanne Soeterbroek presenteert "Shining of her eyes". Ze verbindt Bach en Andriessen op haar eerste soloalbum.

Als concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra is zij een powervrouw met overtuigingskracht. Op haar eerste soloalbum zoekt ze juist het kleine en kwetsbare. Vrijdag 15 januari 2021 is haar eerste soloalbum "Shining of her eyes" verschenen. Op het album speelt ze de Tweede Partita, de Derde Partita en de Tweede Sonate van Johann Sebastian Bach en twee korte, atypische werken van de Nederlandse componist Louis Andriessen. In één ervan is zij ook zingend te horen.

Thumbnail 1

“Twee jaar geleden voelde ik sterk de behoefte om de partita’s van Bach te delen”, zegt Lisanne Soeterbroek. “Ik ben altijd nieuwe projecten aan het bedenken en uitvoeren, meestal voor mijn strijkkwartet het Vespucci Kwartet. Ik kon terecht in het Meerpadkerkje, het kleinste kerkje van Amsterdam, vlakbij mijn huis in Noord, en heb daar drie avonden achter elkaar steeds één partita gespeeld. Elke partita duurt zo’n dertig minuten en ik plande het zo dat tegen het eind van het stuk de zon onderging en we eindigden bij kaarslicht. Het was intiem, het was intens. Bach kwam binnen, zowel bij het publiek als bij mezelf. Na die avonden wist ik dat ik er klaar voor was om een solo-cd op te nemen met werken van Bach.”

Schermafbeelding 2021-01-27 om 17.23.09

Johann Sebastian Bach
Sonate voor viool nr.2, BWV.1003 in a kl.t. - deel III."Andante"

De Tweede Sonate van Bach is voor de violiste het ideale werk om de dag mee te beginnen. “Dit stuk laat me alle hoeken van de kamer zien. Als ik het gespeeld heb, voel ik me altijd weer fris en opgeruimd. Het is alsof je door een prachtig landschap reist en ontzettend veel ziet. En elke dag is het weer anders. Die sonate blijft verrassen!”

Schermafbeelding 2021-01-27 om 17.21.47

Louis Andriessen
Riddles - deel III "Harmonies"

“Met een moderne twist verbinden de korte composities van Louis Andriessen de overgangen in toonsoort en karakter van de werken van Bach op een subtiele wijze”, zegt Lisanne. Zij heeft veel moderne muziek gespeeld en Andriessen is voor haar een inspirerend componist. “Zijn stukken die ik koos voor het album zijn echter veel meer romantisch dan modern. Harmonies uit Riddles is nog nooit eerder opgenomen. Song, het laatste deel uit zijn werk Xenia, is bekender. De tekst is geschreven door de Franse poëet Arthur Rimbaud. Hij was één van de eersten die experimenteerde met expressionistische dichtkunst en schreef over de meest bizarre onderwerpen.” Het lied gaat over de klinker o, Andriessen vertaalde de tekst naar het Engels. We horen de violiste tegelijkertijd spelen én zingen. “Vooral voor mijn ademhaling is dit gecompliceerd. Maar als het om grote uitdagingen gaat, sta ik altijd vooraan in de rij. Het is gelukt en ik ben trots op het resultaat.”
 
O, supreme Clarion full of alien piercings
Silences crossed by Worlds and Angels
O, Omega, violet shining of Her Eyes!

Schermafbeelding 2021-01-27 om 17.22.13

Johann Sebastian Bach
Partita voor viool nr.3, BWV.1006 in E gr.t. - deel III "Gavotte & Rondeau" en deelVI "Gigue"

“Bach is voor mij als een taal. En die taal wil ik beheersen, die wil ik spreken. Als ik Bach speel, voelt het haast alsof de noten voorin mijn mond zitten. Een uitvoering is pas geslaagd als het publiek me verstaat en begrijpt wat ik wil zeggen met de muziek. Bij deze solowerken van Bach zijn de verschillende toonsoorten bepalend voor het karakter. De Derde Partita is de enige die in majeur is geschreven. Het werk heeft iets lichts, iets beweeglijks, ook iets vluchtigs. De Tweede Partita is veel aangrijpender, vooral het monumentale laatste deel Ciaccona, één van de mooiste en meest imponerende werken ooit voor viool gecomponeerd. Bach zou het hebben geschreven nadat zijn echtgenote was overleden. Soms kan Bachs muziek wat technisch aanvoelen, deze partita echter snijdt recht door de ziel.”

Alleen audio:

Schermafbeelding 2021-01-27 om 17.22.26

Johann Sebastian Bach
Sonate voor viool nr.2, BWV.1003 in a kl.t. - deel III."Andante"

Schermafbeelding 2021-01-27 om 17.21.59

Louis Andriessen
Riddles - deel III "Harmonies"

Schermafbeelding 2021-01-27 om 17.22.46

Johann Sebastian Bach
Partita voor viool nr.3, BWV.1006 in E gr.t. - deel III "Gavotte & Rondeau" en deelVI "Gigue"