Fragment

Live @ De Klassieken: Bob van der Ent

  1. Fragmentenchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Bob van der Ent

Als solist debuteerde hij reeds op 10-jarige leeftijd met het Nederlands Jeugd Strijkorkest. In 2005 debuteerde hij in de Grote Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam. Bob was in 2005 prijswinnaar op het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Daarvoor won hij al op jeugdige leeftijd eerste prijzen op de Iordens Viooldagen (het nationale concours voor jonge violisten) en het Prinses Christina Concours. Op het befaamde Wieniawsky-Lipinski concours won hij een speciale prijs. Als een van de jongste leerlingen kwam hij op de speciale afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam.

Op Bachs verjaardag, 21 maart, kwam zijn album "Johann Sebastian Bach - Sonatas and Partitas for Violin Solo" uit. 

Bob van der Ent

Voorin de partituur van zijn zes sonates en partita’s voor viool solo, schreef Bach “ sei solo “, wat letterlijk “ wees alleen “ betekent. Of dit een woordspeling was, zal altijd een mysterie blijven. Hij zal zeker ook “ zes solo’s “ hebben bedoeld, maar waarom schreef hij dan niet “ sei soli “ ?  

Over alleen-zijn gesproken: de kwetsbaarheid van de mens en zijn ontzag voor het ongrijpbare, wordt het aller duidelijkst wanneer hij alleen is. Hoe passend komt dit album in deze tijd! Een tijd van eenzaamheid en isolatie. Eenzaamheid geeft ruimte aan contemplatie. Bach vertegenwoordigt voor violist Bob van der Ent een kruispunt waar alle muziek naar toe leidt, uit voortkomt en wat alles omvat. Het voelde als een onvermijdelijke volgende stap in zijn carrière om zich onder te dompelen in de meest unieke werken voor viool solo aller tijden.

De barokstok en de darmsnaren, die hij gebruikt, bieden vele mogelijkheden. De vioolstok is lichter in gewicht en daardoor is de frasering eveneens lichter en kan hij duidelijk articuleren. “ het is een stok die aanvoelt als een fijn penseel en me helpt de muziek te schilderen zoals ze is, als het ware in detail “ ( Bob van der Ent )

IMG_1420

Johann Sebastian Bach
Partita nr.1 in b kl.t., BWV.1002 - "Allemande" & "Double"

IMG_1419

Johann Sebastian Bach
Sonate nr.2 in a kl.t., BWV.1003 - "Andante"

Alleen audio:

IMG_1422

Johann Sebastian Bach 
Partita nr.1 in b kl.t., BWV.1002 - "Allemande" & "Double"

IMG_1420

Johann Sebastian Bach
Sonate nr.2 in a kl.t., BWV.1003 - "Andante"