Fragment

Highlights van 2020 volgens de redactie van het Avondconcert

  1. Fragmentenchevron right
  2. Highlights van 2020 volgens de redactie van het Avondconcert

De redactie van het Avondconcert blikt terug op 2020. Een jaar dat we snel achter ons willen laten, maar waarin ondanks alles ook mooie dingen tot stand kwamen.

Het is een bijzonder jaar geweest waarin de coronacrisis een ongekende uitwerking heeft gehad op het dagelijks leven en op de muziekpraktijk. Ook de redactie van het Avondconcert merkte de gevolgen van dichtbij: concerten werden zowel in Nederland als in het buitenland afgezegd waardoor de programmering volledig opnieuw moest worden samengesteld en daarna onzeker bleef. En uit het contact met musici bleek telkens weer hoe groot de persoonlijke gevolgen van een leven zonder concerten waren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gelukkig ontstonden er initiatieven waarin het Avondconcert een podium konden bieden voor de musici. In de zomer startte het Matangi Quartet de serie #90Seconds, waarin ze stukken speelden van anderhalve minuut, geschreven door componisten wereldwijd. De complete serie is in deze uitzending te horen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het concert Music for Empty Spaces schreven twaalf componisten twaalf nieuwe werken voor twaalf musici, muziek waarmee ze reflecteerden op de coronacrisis. De avond werd via een livestream uitgezonden en was natuurlijk te horen in het Avondconcert.

Het Avondconcert en de NTR programmeerden ook eigen concerten waarin ze musici van Nederlandse bodem uitnodigden. Originele programma's die anders niet snel tot stand zouden zijn gekomen. Zo bracht 2020 ondanks alles ook mooie dingen voort, opvallende concerten die er anders niet waren gekomen. Daar zijn we als redactie best trots op. Een selectie uit deze programma's klinkt vanavond in het Avondconcert.

Programma

Hoogtepunten uit de Avondconcerten 2020

#90Seconds
Muziek van diverse componisten gespeeld door het Matangi Quartet

Music for Empty Spaces (sel.)
12 composities van 12 componisten voor 12 musici

Beethoven - Strijktrio nr.3
Lisa Ferschtman (viool), Lilli Maijala (altviool), Quirine Viersen (cello)

Brahms - Liebeslieder Walzer, op.52
Judith van Wanroij (sopraan)
Helena Rasker (alt)
Linard Vrielink (tenor)
Thomas Oliemans (bariton)
Lestaris Scholtes & Gwylim Janssens (piano)
Sinfonia of Londen
John Wilson (dirigent)

Diverse opnamedata en -locaties in 2020