Fragment

Die Kunst der Fuge

  1. Fragmentenchevron right
  2. Die Kunst der Fuge

Bachs Kunst der Fuge is een werk vol raadsels, vol mystiek, een werk dat vragen oproept en aanleiding is voor thoerieën, meningen en opvattingen waarbij de richtingenstrijd hoog kan oplaaien. In het Avondconcert spelen musici van het Radio Filharmonisch Orkest een bewerking van dit uitzonderlijke werk van Bach.

Wat bezielde Bach toen hij rond 1740 begon met het componeren van deze reeks fuga’s en canons op een moment dat niemand meer zat te wachten op zulke geleerde muziek? Is het zijn zwanenzang en stierf hij inderdaad tijdens het componeren van de laatste fuga, waarin hij zijn eigen naam op muziek heeft gezet met de noten B-A-C-H? Of maakte Bach de slotfuga met opzet niet af en verstopte hij er allerlei aanwijzingen in over hoe die fuga moest worden voltooid? Liet hij zich leiden door de gulden snede? Hoe zit het überhaupt met de getallensymboliek in Die Kunst der Fuge en wat is de betekenis van het getal 14?

In de podcast Bachs Kunst der Fuge: het échte werk gaat presentator Wouter Pleijsier op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen. Pleijsier plaatst wel een waarschuwing vooraf, want hij duikt diep in de materie. "Dux en comes, contrasubjecten, stretti, tripelfuga’s en canons per augmentationem in contrario motu zullen je om de oren vliegen. Vandaar een negatief luisteradvies: laat af en keer om voor het te laat is."

Programma

Leden van het Radio Filharmonisch Orkest

Bach - Die Kunst der Fuge