STER Advertentie

Pittige thema's in twee totaal verschillende, maar allebei indrukwekkende films...

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Radio 4. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe! Lees hieronder verder over de nieuwste aanvullingen...

Om deze spotify playlist te luisteren moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Secret Garden (Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 2020). Familiefilm van Marc Munden. De tienjarige Mary verliest haar ouders en wordt gedumpt in het spookachtige landgoed van haar depressieve oom. Daar heeft ze al snel lak aan alle stijve mores van de hofhouding, waarna ze bij haar ontdekkingstochten in en rond het paleis stuit op haar ernstig zieke neefje én een ‘magische’ tuin die wellicht uitkomst biedt. Een warmbloedige ode aan de verbeelding, effectief gekoppeld aan zwaardere thema’s als rouw, verlies en ziekte. De kindacteurs zijn uitstekend op dreef naast de altijd betrouwbare Firth en Walters. Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek (1911) van Frances Hodgson Burnett. Lieftallige muziek van Dario Marianelli. Marianelli, geboren in 1963 in Pisa, studeerde piano en compositie in Florence en Londen en maakte internationaal naam als filmmuziekcomponist met onder meer de soundtracks van Pride & Prejudice, V for Vendetta en The Brothers Grimm. Maar hij componeerde ook muziek voor documentaires, animatiefilms en theaterstukken. Een Oscar èn een Golden Globe vielen hem ten deel voor de score van Atonement. (Mary Ditches Her Doll, The Garden, The Locked Room, Colin Gets Up, Kidnapping Colin, The Fire, Healing)Babyteeth (Australië 2019). Drama van Shannon Murphy. Mooi portret van de terminaal zieke tiener Milla, die valt voor de onbetrouwbare, maar charmante kruimeldealer Moses. Dat is wel het laatste wat haar ouders willen, maar tegelijkertijd zien ze hun dochter ook opbloeien, zodat ze besluiten er maar mee te dealen. Speelfilmdebuut van Murphy (die onder andere een paar afleveringen van Killing Eve regisseerde) voelt nergens onecht of verzonnen, en komt – ook dankzij het ijzersterke acteren van alle betrokkenen – hard binnen. Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Rita Kalnejais, die ook het scenario schreef. Eigentijdse pop in deze film, maar ook twee echte klassiekers: de 25e Symfonie, in g-klein, van Mozart, door het Australian Chamber Orchestra olv Richard Tognetti, en de Aria uit de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach, gespeeld door Jenõ Jandó.

En niet vergeten, deze is ook zeer de moeite waard:

Tenet (Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2020). Actiefilm van Christopher Nolan. De eerste blockbuster van het coronatijdperk is precies de juiste film op de juiste tijd: een tweeënhalf uur durende adrenalinekick, op maat gemaakt voor het allergrootste scherm. Met Tenet presenteert Christopher Nolan (Inception, The Dark Knight) zijn eigen variant op een Bondfilm: met spionageverwikkelingen, exotische locaties, snelle vlieg-, vaar- en voertuigen, maar ook met een ernstige ondertoon en een ingewikkelde tijdreistwist. De actie, gefilmd met zo min mogelijk digitale effecten, is regelmatig verbluffend. Wel maken het complexe script en gebrek aan invoelbaar drama er een afstandelijke affaire van. De personages zijn slechts pionnen in een – evengoed fascinerende – puzzel. De muziek van Ludwig Göransson is wat je mag verwachten bij zo’n overweldigende actiefilm: groots, hard, soms bombastisch en met veel donderend slagwerk, maar voor de klassieke liefhebber zijn er zeker momenten om van te genieten. (Windmills, Betrayal, From Mumbai To Amalfi, Red Room Blue Room, The protagonist)


Eerder las je hier al over deze films, de muziek uit die film is nu ook te horen in de podcast Nieuwe Filmmuziek Op 4:

Misbehaviour (Verenigd Koninkrijk 2020). Drama van Philippa Lowthorpe. Er zijn zoveel verhalen te vertellen over die keer in 1970 dat een groepje vrouwen van het Women’s Liberation Front de verkiezing van Miss World verstoorden. Over de Women’s Libbers zelf, over de zwarte deelnemers uit onder meer Zuid-Afrika en Granada, die de verkiezing als een grote kans zagen, of over de bejaarde Hollywoodster Bob Hope, die was ingevlogen voor de grappen, maar zich van zijn meest seksistische kant liet zien. Zoveel verhalen, en regisseur Lowthorpe koos ervoor ze allemaal te vertellen. Zodat elk onderdeel van deze sympathieke, maar ook opvallend luchthartige film nogal onaf voelt. De muziek is al net zo luchthartig als de film en werd gecomponeerd door Dickon Hinchliffe, die al van zo’n 35, meest Engelse, films de muziek schreef. (Misbehaviour, Liberation, Mecca, Measuring Up, Jennifer And Pearl, Real Women)Berlin Alexanderplatz (Duitsland/Nederland/Frankrijk/Canada 2020). Drama van Burhan Qurbani. "Ik ben Duitsland!", roept de uit Guinee-Bissau afkomstige bootvluchteling Francis halverwege deze hippe update van Alfred Döblins gevierde roman uit 1929. Om maar aan te geven dat hij, door zijn onbetrouwbare vriend Reinhold inmiddels Franz gedoopt, niet van plan is om weer weg te gaan uit Duitsland. De zelf oorspronkelijk uit Afghanistan afkomstige Duitser Qurbani nam Döblins verhaal als uitgangspunt, voegde elementen toe uit Grieks drama, Shakespeare en Hollywood-gangsterfilms en maakte er vervolgens een heel appetijtelijk geheel van. Politiek niet zo actueel als het verhaal doet vermoeden, maar wel een bijzonder soepel verteld melodrama, dat met zijn looptijd van drie uur ruim korter is dan Rainer Werner Fassbinders beroemde, vijftien uur durende tv-serie uit 1980. De muziek van filmcomponist Dascha Dauenhauer (eindelijk eens een vrouw in die mannenwereld!) won de Lola, de Deutscher Filmpreis, voor de beste filmmuziek. (Call of the Siren, May the Angels Lead You Into Paradise, The Dead King, Credits, Berlin Alexanderplatz)

Een interessante masterclass met de componiste, Dascha Dauenhauer, in het Duits, is hier te zien:

Filmomschrijvingen met dank aan Cinema.nl

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan