Meer NPO

De Ochtend van 4 Dagelijks van 07.00 tot 09.00 uur

Vraag het aan Francis:

Sopraan Francis van Broekhuizen beantwoordt vragen over muziek, musici en het muziekleven.

Podcast afleveringen

#9 Kerstmuziek

Ben je benieuwd naar andere kerstmuziek dan de muziek die je ieder jaar al hoort? En wil je nou eindelijk weleens weten waar dat kerststalletje vandaan komt? In deze podcast praten sopraan Francis van Broekhuizen en presentator Margriet Vroomans over Christmas Carols, over gekruid bier en over de grot van Sint Franciscus. Met veel mooie kerstmuziek uit allerlei landen. (Helaas kun je bij het beluisteren van deze podcast kleine technische onvolkomenheden ervaren. Dat ligt niet aan uw toestel. Onze excuses hiervoor.)

#8 Requiems

In de maand november worden in de katholieke kerk de doden herdacht, met name op Allerzielen op 2 november. Een gesprek over de verschillende Requiems en de ontwikkeling ervan.

#7 Callas by Francis

Naar aanleiding van de documentaire 'Maria by Callas' vertelt Francis van Broekhuizen over de invloed van Maria Callas op de moderne opera. Een gesprek over opera voor en na Callas

#6 Summertime

Het lied Summertime van George Gershwin is een van de populairste en meest uitgevoerde opera-aria's. Francis vertelt de ontstaansgechiedenis van het lied. En over de opera waar het uitkomt: Porgy and Bess, de eerste opera die speciaal geschreven werd voor een Afro-Amerikaanse cast.

#5 Muzikale sterren van vroeger

Iedere klassieke muziekliefhebber kent Janine Jansen, Murray Perahia of Simon Rattle, maar waren er in de 18e en 19e eeuw ook musici met zo'n sterrenstatus? Hoe zag hun leven eruit en konden ze er van leven?

#4 Kunnen klassieke zangers ook jazz zingen?

Regelmatig maken klassieke zangers een uitstapje naar jazz, pop of musical. Kan dat zomaar want jazz of pop zingen is ook een vak? Francis laat een aantal voorbeelden horen. Werkt het? Oordeel zelf!

#3 Diva's en andere roddelverhalen

Divagedrag, is dat onvermijdelijk bij beroemde musici? Wie waren de grootste diva's uit de geschiedenis en hoe gedroegen ze zich? Een roddelrubriek op niveau over Callas en Gheorghiu, over bruine M&M's, te laat komen en trampoline's.

#2 De linkerhand

Heeft linkshandigheid invloed op de manier waarop we muziek maken? Zijn er instrumenten voor linkshandigen en wat als je door blessure of handicap maar met één hand kunt spelen? Sopraan Francis van Broekhuizen vertelt over beroemde linkshandige musici en laat muziek horen die speciaal voor de linkerhand geschreven is. Zoals de muziek voor saxofonist Ties Mellema, die een ernstige blessure aan zijn rechterhand opliep. En natuurlijk de pianowerken voor concertpianist Paul Wittgenstein die in de eerste wereldoorlog zijn rechterhand verloor.

#1 Zingen in verschillende culturen

Hoe gebruiken zangers in andere culturen hun stem? Francis vertelt over het stemgebruik van Mongoolse keelzangers, die hun hele lijf laten resoneren bij hun ultra lage stemgeluid. Daarnaast bespreekt ze het werk van een jonge Duitse zangeres: Anna Maria Hefele, die meerdere tonen tegelijk kan zingen. Ook Roemeense volksmuziek, Arabische vreugdekreten en Zuid Afrikaans clicksongs komen langs.

App de studio

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement