Concert

Spel met de traditie: Larcher en Sibelius

  1. Concertenchevron right
  2. Spel met de traditie: Larcher en Sibelius

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis - dirigent

Kirill Gerstein - piano

S. Adams Movements (for us and them) (Nederlandse première)
Larcher Pianoconcert (opdrachtwerk Česká filharmonie, Wiener Konzerthaus, NTR ZaterdagMatinee, BBC Radio 3, DR Sinfoniorkestret, Berliner Philharmoniker en Bergen Filharmoniske Orkester - wereldpremière)
Sibelius Vijfde symfonie

Terwijl anderen de muziek rond de Eerste Wereldoorlog op haar kop zetten, bleef Jean Sibelius de traditie trouw. Kirill Gerstein speelt een nieuw pianoconcert van Thomas Larcher, die op zijn manier ook daarop voortbouwt.

Kirill Gerstein speelt Larcher

De Oostenrijker Thomas Larcher, in seizoen 2019-2020 nog composer in residence bij Het Concertgebouw, schrijft zijn Pianoconcert voor de Matinee en pianist Kirill Gerstein. Net als zijn eerder in onze serie gespeelde werken zal hij een spel spelen met de Europese muziekgeschiedenis.

Sibelius’ Vijfde symfonie en Samuel Adams

Ook de monumentale Vijfde symfonie van Jean Sibelius, een van de favoriete werken van Karina Canellakis, is zo’n mix van diverse invloeden. Naast de Finse cultuur en volksmuziek was de Duits-Russische traditie voor Sibelius een bron om zich aan te laven én zich tegen af te zetten. Hoewel Samuel Adams zijn eigen weg kiest, is hij wel degelijk een zoon van Erasmusprijswinnaar John Adams. Naast veel Europese invloeden zijn de sporen van de Amerikaanse minimal music zeker aanwezig.

Spel met de traditie: Larcher en Sibelius

Opnamedatum

zaterdag 22 mei 2021

Omroep

NTR

Componisten

Jean Sibelius, Thomas Larcher, Samuel Adams

Uitvoerenden

Kirill Gerstein (piano), Elisabeth Perry (viool), Casper Bleumers (viool), Francien Schatborn (altviool), Michael Müller (cello), Karina Canellakis (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie