Concert

Giacomelli’s Merope – opera voor Farinelli en Caffarelli

foto: Martin Chiang
  1. Concertenchevron right
  2. Giacomelli’s Merope – opera voor Farinelli en Caffarelli

La Cetra Barockorchester Basel

Andrea Marcon dirigent

Magdalena Kožená mezzosopraan (Merope)
Kangmin Justin Kim countertenor (Epitide)
Carlo Vistoli countertenor (Licisco)
Beth Taylor mezzosopraan (Argia)
Vasilisa Berzhanskaya mezzosopraan (Trasimede)
Juan Sancho tenor (Polifonte)
Rachele Raggiotti mezzosopraan (Anassanddro)

Giacomelli Merope (Nederlandse première)

Giacomelli’s Merope – opera voor Farinelli en Caffarelli

Andrea Marcon dirigeerde menige Vivaldi-­opera in de Matinee. Nu keren hij en zijn La Cetra terug met Merope, de opera die zijn iets jongere tijdgenoot Giacomelli schreef voor de grootste castraten van zijn tijd.

Uiterst virtuoze Italiaanse laat-barok

In 1732 schreef de Napolitaanse componist Riccardo Broschi de opera Merope, vooral bedoeld als paradepaardje voor zijn broer, de sopraan- castraatzanger Carlo Broschi, die beter bekend was en is onder de naam Farinelli. Nog geen twee jaar later doet de Noord-Italiaanse componist Geminiano Giacomelli daar nog een schepje bovenop. Ook hij schrijft een vocaal virtuoze Merope, met twéé beroemde castraatzangers in de hoofdrollen: Farinelli én de mezzosopraancastraat Gaetano Majorano, vooral bekend onder de naam Caffarelli. Beiden zouden in die periode ook figureren in de Londense operascene rondom Händel en Porpora.

‘De nachtegaal’ uit Merope stemde de koning goedgemutst

Giacomelli, componist van geestelijke muziek, oratoria en opera’s, werd hooglijk gewaardeerd door Benedetto Marcello, wat hem waarschijnlijk de opdracht opleverde om Merope voor het befaamde Teatro San Giovanni Gristostomo in Venetië te schrijven. Toen Farinelli in zijn nadagen aan het Spaanse hof werkzaam was, schijnt hij de aria ‘Quell’usignolo...’ (Die nachtegaal) uit Merope steeds te hebben gezongen om de depressieve koning op te monteren.

GIACOMELLI’S MEROPE – OPERA VOOR FARINELLI EN CAFFARELLI

Dit concert is niet meer beschikbaar

Opnamedatum

zaterdag 05 februari 2022

Omroep

NTR

Componisten

Geminiano Giacomelli

Uitvoerenden

Andrea Marcon (Dirigent), Magdalena Kozena (Merope - mezzosopraan), Kangmin Justin Kim (Epitide - countertenor), Carlo Vistoli (Licisco - countertenor), Beth Taylor (Argia - mezzosopraan), Vasilisa Berzhanskaya (Trasimede - mezzosopraan), Juan Sancho (Polifonte - tenor), Rachele Raggiotti (Anassanddro - mezzosopraan)

Ensembles

La Cetra Barockorchester Basel

Tijdperken

Hoog barok

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie