Concert

Herreweghe en Concertgebouworkest in Haydns Die Schöpfung

foto: Wikimedia Commons
  1. Concertenchevron right
  2. Herreweghe en Concertgebouworkest in Haydns Die Schöpfung

In Die Schöpfung weet Haydn alle details van het scheppingsverhaal op te roepen: dieren, natuur, engelen… Philippe Herreweghe leidt het Concertgebouworkest en Collegium Vocale Gent in dit beeldschone oratorium.

Herreweghe en Concertgebouworkest in Haydns Die Schöpfung

Opnamedatum

donderdag 25 augustus 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Joseph Haydn

Uitvoerenden

Robin Johanssen (sopraan), Werner Güra (tenor), Florian Boesch (bas), Philippe Herreweghe (Dirigent)

Ensembles

Concertgebouworkest ; Collegium Vocale Gent

Tijdperken

Klassiek

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Haydns Die Schöpfung
In het begin schiep God hemel en aarde… en Haydn deed het hele proces muzikaal over in Die Schöpfung. Een enorme klus, die hem dan ook veel tijd kostte. ‘Het duurde zo lang omdat ik verwacht dat het werk lang mee zal gaan’, grapte hij er zelf over. Maar inderdaad, zijn oratorium Die Schöpfung gaat nog steeds mee. En klinkt nog altijd overtuigend als een nieuw begin. Uit chaos ontstaat licht. Het orkest transformeert in stromend water, in ruisende bladeren, in allerlei dieren. Tot daar de Hof van Eden is.

Philippe Herreweghe
‘En God schiep Herreweghe’, jubelde Forum Opéra over de ‘magistrale’ opname die Philippe Herreweghe maakte van Haydns Die Schöpfung. De Vlaamse topdirigent staat vandaag voor het Concertgebouworkest in dit machtige werk. Hij brengt het door hem opgerichte Collegium Vocale Gent mee. Als aartsengelen hoort u drie veelgeprezen vocalisten. Robin Johannsen werd door Opera Magazine een ‘beeldschone, heldere sopraan vol karakter’ genoemd. Tenor Werner Güra is een echte Haydn-specialist. De volgens de Volkskrant ‘fenomenale’ bariton Florian Boesch gaf al diverse prachtige recitals in Het Concertgebouw.

Bron: concertgebouw.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie