Concert

Stravinsky, Sibelius en een eerbetoon aan Otto Ketting

foto: NTR ZaterdagMatinee (c) Veikko Kähkönen
  1. Concertenchevron right
  2. Stravinsky, Sibelius en een eerbetoon aan Otto Ketting

De Russische Ilya Gringolts speelt Stravinsky’s Vioolconcert. Hannu Lintu dirigeert ook SibeliusTweede symfonie én een symfonie die Otto Ketting vijftien jaar geleden voor de Matinee schreef.

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

zaterdag 26 november 2022

Omroep

NTR

Componisten

Otto Ketting, Jean Sibelius, Igor Stravinsky

Uitvoerenden

Ilya Gringolts (viool), Hannu Lintu (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Bekijk het concert

Stravinsky, Sibelius en een eerbetoon aan Otto Ketting

De Russische Ilya Gringolts speelt Stravinsky’s Vioolconcert. Hannu Lintu dirigeert ook Sibelius’ Tweede symfonie én een symfonie die Otto Ketting vijftien jaar geleden voor de Matinee schreef.

Otto Kettings Vierde symfonie

Otto Ketting was een van Nederlands meest gespeelde en veelzijdigste componisten, met een oeuvre dat zes symfonieën, opera’s en filmmuziek omvat. Hij onderhield nauwe banden met de Matinee – het begon in 1964 met de eerste uitvoering van zijn Variazioni voor blazers door het Radio Kamerorkest. Van zijn symfonieën waren de Derde, Vierde en Zesde opdrachten van de Matinee voor het Radio Filharmonisch Orkest. Met dit concert herdenkt de Matinee Kettings overlijden op 13 december 2012, nu tien jaar geleden, met een uitvoering van zijn Vierde symfonie voor strijkers, koperblazers en slagwerk.

Stravinsky en Sibelius

Ketting erfde zijn voorliefde voor heldere structuren van zijn vader, de componist Piet Ketting. Met zijn Eerste symfonie onder de arm meldde hij zich in München bij Karl Amadeus Hartmann, die hem verzekerde dat hij hem niets meer kon leren. Otto Ketting was niet alleen componist, hij dirigeerde ook (liefst onbekende werken) en was een bevlogen schrijver over muziek. De Finse dirigent Hannu Lintu combineert Ketting met twee van zijn favoriete componisten, Jean Sibelius en Igor Stravinsky.

NTR ZaterdagMatinee: Stravinsky, Sibelius en een eerbetoon aan Otto Ketting

Ster advertentie
Ster advertentie