Concert

Amerikaanse Werken door het Nederlands Philharmonisch Orkest

foto: Arend Schot
  1. Concertenchevron right
  2. Amerikaanse Werken door het Nederlands Philharmonisch Orkest

Onder leiding van Joshua Weilerstein verklankt het Nederlands Philharmonisch Orkest de diversiteit van de Amerikaanse samenleving. Met muziek van Gershwin, Copland, Florence Price en Derrick Skye. Marc-André Hamelin soleert in Rhapsody in Blue, Gershwins spectaculaire ‘jazzconcerto’.

Joshua Weilerstein dirigeert Amerikaans programma

Opnamedatum

zondag 14 mei 2023

Omroep

NTR

Componisten

Aaron Copland, Claude Debussy, George Gershwin, Florence Price, Derrick Senam Eugene Skye

Uitvoerenden

Marc-André Hamelin (piano), Joshua Weilerstein (Dirigent)

Ensembles

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw, Romantisch, Nieuwste muziek

Locatie

Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam

Amerikaans muziek van Copland, Price en Skye

Aaron Copland is een van de belangrijkste grondleggers van de Amerikaanse muziek. Onder leiding van Joshua Weilerstein speelt het orkest zijn Appalachian Spring suite voor orkest. De componist Florence Price was de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke componist die een opdracht kreeg van een groot Amerikaanse orkest. Haar muziek verdween na haar dood in de vergetelheid, maar krijgt nu weer het verdiende podium. Derrick Skye voegt West-Afrikaanse ritmes, Hindoestaanse klassieke muziek en muziek uit de Balkan toe aan de minimalistische muziek van John Adams.

Marc-André Hamelin speelt Rhapsody in Blue

George Gershwin verbindt in zijn Rhapsody in Blue jazz met klassieke muziek. De beroemde zwiepende klarinetopening, swingende en pakkende jazzriffs, gestopte trompetten en virtuoze pianopartij maken het een ijkpunt in de Amerikaanse muziek. Pianist Marc-André Hamelin, die door The New York Times een bijna bovenmenselijke techniek wordt toegedicht, is een gedroomde solist in deze muzikale vuurwerkshow.


Bron: concertgebouw.nl

Ster advertentie
Ster advertentie