Evenement

Jeths, Italië, Rossini en de dood

foto: Benjamin Goodson (c) Paolo Ferla
  1. Evenementenchevron right
  2. Jeths, Italië, Rossini en de dood

Italië en de dood. Beide fascinaties verenigt Willem Jeths in zijn nieuwste werk Viaggio italiano, dat het Groot Omroepkoor voor het eerst ten gehore brengt.

Concertgebouw, 27 april 2024

Groot Omroepkoor

Benjamin Goodson, dirigent

Rosa Feola, sopraan
Rachael Wilson, mezzosopraan
Josh Lovell, tenor
Emanuele Cordaro, bas
Hans Wolters, hobo
Thomas Beijer, piano
Nicolas van Poucke, piano
Dirk Luijmes, harmonium

Jeths
- Viaggio italiano (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee - wereldpremière, mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van de Matinee)
Rossini
- Petite messe solennelle

Jeths en Italiaanse reisverhalen

Voormalig artistiek leider Kees Vlaardingerbroek, kenner van de Italiaanse muziek, stelde een geschiedenis samen van Italiaanse reisbeschrijvingen en -poëzie door de eeuwen heen. Het werd de basis voor sensitieve koorklanken van Willem Jeths en zijn in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee geschreven Viaggio italiano (Italiaanse reis). In het centrale deel klinkt een Italiaans grafschrift voor een achttiende-eeuwse Nederlandse reiziger die hoopte dat Italië zijn gezondheid goed zou doen. Hij stierf aldaar, 24 jaar oud. Rossini’s Petite messe solennelle klinkt hierna devoter dan ooit.

Rossini’s kleine koorparadijs

Dertig jaar na zijn laatste opera schreef Gioachino Rossini zijn Petite messe solennelle. Het wonderlijke werk was naar eigen zeggen de laatste van zijn Péchés de vieillesse, zonden van de ouderdom. Hij verontschuldigde zich in het manuscript rechtstreeks bij Onze Lieve Heer. ‘Ik ben geboren voor de opera buffa. Niet veel techniek, een beetje hart, dat is alles. Zegeningen voor u, en schenk mij het Paradijs.’ Ondertussen had hij voor klein koor, vier solisten, twee fortepiano’s en een harmonium wel een paradijs op aarde geschapen. Een combinatie van opera en religie tot de essentie teruggebracht.

Datum:

zaterdag 27 april 2024 14:15 - zaterdag 27 april 2024 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie