Concert

Boris Giltburg speelt Tsjaikovski's Pianoconcert nr.1

foto: Sasha Gusov
  1. Concertenchevron right
  2. Boris Giltburg speelt Tsjaikovski's Pianoconcert nr.1

Meesterpianist Boris Giltburg speelt Tsjaikovski’s imposante Eerste pianoconcert, waarvan de overrompelende openingsmaten wereldberoemd zijn. Nog meer meeslepende muziek hoor je daarna, met Prokofjevs orkestsuite Romeo en Julia.

Boris Giltburg speelt Tsjaikovski's Pianoconcert nr.1

Opnamedatum

dinsdag 25 juli 2023

Omroep

NTR

Componisten

Sergej Prokofjev, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Sergej Rachmaninov, Antonín Dvořák

Uitvoerenden

Boris Giltburg (piano), Antony Hermus (Dirigent)

Ensembles

Nationaal Orkest van België

Tijdperken

Romantisch, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Giltburg speelt Tsjaikovski’s pianoconcert

Het is altijd een feest om meesterpianist Boris Giltburg te horen en zien spelen. Sinds hij in 2013 de belangrijke Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel won treedt hij wereldwijd op met de beste symfonieorkesten en geeft hij recitals in de mooiste concertzalen. Zijn stralende podiumpresentatie en zijn fenomenale spel zijn onweerstaanbaar. In Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert, wereldberoemd vanwege de krachtige openingsmaten, krijgt Giltburg alle kans om zijn virtuositeit te tonen.

Prokofjevs Romeo en Julia

Shakespeares toneelstuk over de onmogelijke liefde tussen Romeo en Julia heeft veel componisten geïnspireerd. Denk aan Tsjaikovski’s fantasie-ouverture Romeo en Julia of aan Bernsteins West Side Story. De Russische componist Prokofjev schreef niet alleen een imposant ballet, hij maakte ook drie verschillende orkestsuites voor de concertzaal en een bewerking voor piano solo. Onder leiding van de nieuwe chef-dirigent Antony Hermus speelt het Belgian National Orchestra één van de rijk bezette orkestsuites. Misschien is de onheilspellende Dans van de ridders wel nóg beroemder dan Tsjaikovski’s pianoconcert.

Ster advertentie
Ster advertentie