60 jaar ZaterdagMatinee De meest memorabele concerten uit het omroeparchief

Meer informatie

Bernard Haitink dirigeert Mahler 7

NTR ZaterdagMatinee, 9 januari 2021

Bernard Haitink dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest in Gustav Mahlers Zevende symfonie in een Matinee-archiefconcert uit 1982. Haitink was chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest van 1961 tot en met 1988.

Mahlers Zevende symfonie
In oktober 1909 kwam Mahler naar Nederland om zijn nieuwe Zevende symfonie in te studeren en - eerst in Den Haag, daarna in Het Concertgebouw - uit te voeren. Het Nederlandse publiek sloot dit caleidoscopische en grillige werk niet onvoorwaardelijk in zijn hart. Het spooky scherzo en de wilde, bonte finale was voor velen even wennen. Maar Nachtmusik I en II, het tweede en het vierde deel met hun wonderlijke, nachtelijke sfeer en afwijkende instrumenten als mandoline en gitaar, vielen meteen in goede aarde.

Nachtwacht
Volgens de toenmalige chef-dirigent Willem Mengelberg, die zijn orkest volgens Mahler voorbeeldig had voorbereid, waren de twee 'nachtmuzieken' geïnspireerd door De nachtwacht van Rembrandt. Al is dat nooit bevestigd, is het niet direct hoorbaar en is het volgens Mahlers Nederlandse collega Alphons Diepenbrock onzin, tijdens een bezoek aan het Rijksmuseum was Mahler wel degelijk danig onder de indruk geweest van het schilderij. Overigens zou het Mahlers laatste bezoek aan Nederland zijn, het land waar hij weliswaar goede vrienden als Mengelberg en een hem toegenegen orkest had, maar waar hij snipverkouden werd en gek werd van de drukte. Anderhalf jaar later stierf de Weense componist.

Bron: concertgebouworkest.nl
Foto: Karsten Würth

Bernard Haitink dirigeert Mahler 7

Concertinformatie

Opnamedatum:
zaterdag 04 december 1982

Componist:
Gustav Mahler

Orkest:
Koninklijk Concertgebouworkest

Dirigent :
Bernard Haitink

Tijdperk:
Romantisch

Omroep:
VARA

Locatie:
Concertgebouw, Amsterdam

Luister ook

Mijn favorieten