Evenement

Lamsma/Vänskä: gedroomd duo in Nielsens Vioolconcert

foto: Simone Lamsma (c) Otto van den Toorn
  1. Evenementenchevron right
  2. Lamsma/Vänskä: gedroomd duo in Nielsens Vioolconcert

De Noord-Duitse Brahms en Nielsen uit Denemarken, plus de Zuid-Koreaan Donghoon Shin. De werelden komen mooi samen in dit programma met de Fin Osmo Vänskä en de Nederlandse Simone Lamsma.

Concertgebouw, 27 januari 2024

Radio Filharmonisch Orkest

Osmo Vänskä, dirigent

Simone Lamsma, viool

Shin
- Upon His Ghostley Solitude (Nederlandse première)
Nielsen
- Vioolconcert
Brahms
- Derde symfonie

Inspiratiebronnen? Van Brahms tot Led Zeppelin

Dankzij Osmo Vänskä maakte het Matineepubliek kennis met menig nieuw componeertalent. Bij dit concert is dat de Zuid-Koreaan Donghoon Shin, die sinds 2014 in Londen woont en masterclasses volgde bij de Matineecomponist van dit seizoen, Unsuk Chin. Van Shin presenteert Vänskä een nieuw werk dat geschreven werd in opdracht van de orkesten van Los Angeles, Bamberg en Seoul. Shin is een muzikale omnivoor die inspiratie vindt bij zowel Brahms als Led Zeppelin. Opvallende titels als Kafka’s Dream en Of Rats and Men illustreren zijn fascinatie met literatuur en film.

Simone Lamsma speelt het Vioolconcert van Nielsen

Simone Lamsma kiest haar repertoire met zin voor avontuur. Eerder was zij in de Matinee bijvoorbeeld te horen in concerten van Mathilde Wantenaar en Sofia Goebaidoelina. Voor de samenwerking met Vänskä is Carl Nielsen een gedroomde keuze. En dan klinkt Brahms. In zeven vette jaren, tussen 1877 en 1885, componeerde hij het ene meesterwerk na het andere: de Tweede, Derde en Vierde symfonie, het Vioolconcert en het Tweede pianoconcert. Geen enkele toondichter voegde in zo’n korte tijd een vergelijkbare muzikale rijkdom toe aan het grote symfonische repertoire.

Datum:

zaterdag 27 januari 2024 14:15 - zaterdag 27 januari 2024 16:30

Locatie:

Concertgebouw Amsterdam

Ster advertentie
Ster advertentie