Concert

Leonard Elschenbroich speelt de Rococo-variaties bij het Nederlands Kamerorkest

foto: Felix Broede
  1. Concertenchevron right
  2. Leonard Elschenbroich speelt de Rococo-variaties bij het Nederlands Kamerorkest

In de Grote Zaal van Het Concertgebouw komen de Duitse cellist Leonard Elschenbroich en het Nederlands Kamerorkest samen. Op hun menu staan onder andere de zonnige Rococo-variaties van Tsjaikovski en Debussy’s speelse Children’s Corner.

Leonard Elschenbroich speelt de Rococo-variaties bij het Nederlands Kamerorkest

Opnamedatum

zaterdag 03 februari 2024

Omroep

NTR

Componisten

Claude Debussy, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Sergej Rachmaninov

Uitvoerenden

Tijmen Huisingh (viool), Leonard Elschenbroich (cello), Marijn van Prooijen (Arrangeur), André Caplet (Arrangeur), Bassem Akiki (Dirigent)

Ensembles

Nederlands Kamerorkest

Tijdperken

Vroeg twintigste eeuw, Romantisch

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Leonard Elschenbroich speelt Tsjaikovski’s Rococo-variaties
De Duitse cellist Leonard Elschenbroich soleert in de zonnige Rococo-variaties, een stuk waarin op geen enkele manier valt te horen dat Tsjaikovski in een moeilijke levensfase verkeerde tijdens het componeren. Hij overwoog te trouwen met een oud-studente, om geruchten over zijn homoseksualiteit de kop in te drukken. Het huwelijk werd in juli 1877 gesloten, en was een onmiddellijk fiasco. Door alle beslommeringen miste Tsjaikovski de première in november van zijn nieuwste variatiewerk, en daarmee ook alle wijzigingen die de solist, Wilhelm Fitzenhagen, zich zonder toestemming had gepermitteerd.

Children’s Corner van Debussy
In 1905 kregen Debussy en zijn vrouw Emma een dochtertje, Claude-Emma. Debussy was dol op haar en schreef twee jaar later een aan het meisje opgedragen serie pianostukjes, Children’s Corner, die hij speelde met Claude-Emma naast zich aan de piano. André Caplet instrumenteerde de delen met hetzelfde respect als waarmee Tsjaikovski in 1876 pianostukken van Mozart had bewerkt voor zijn Mozartiana.

Ster advertentie
Ster advertentie