Concert

Expressieve Krzysztof Urbański staat voor het RFO

foto: Krzysztof Urbański door AVROTROS
  1. Concertenchevron right
  2. Expressieve Krzysztof Urbański staat voor het RFO

De expressieve Krzysztof Urbański staat voor het Radio Filharmonisch Orkest in Beethovens Negende symfonie. Het Groot Omroepkoor brengt het monumentale en triomferende vocale slotdeel.

Krzysztof Urbański en RFO

Opnamedatum

zondag 20 november 2022

Omroep

AVROTROS

Componisten

Ludwig van Beethoven

Uitvoerenden

Simona Saturova (sopraan), Esther Kuiper (mezzosopraan), Maximilian Schmitt (tenor), Markus Marquardt (bas), Krzysztof Urbanski (Dirigent)

Ensembles

Groot omroepkoor; Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Klassiek

Locatie

het Concertgebouw, Amsterdam

Beethovens Negende

Het is deels te danken aan Wagner dat Beethovens Negende symfonie zo’n mijlpaal in het orkestrepertoire is geworden. Hij was het die het werk uit de archieven opdook om er zijn concertzaal in Bayreuth mee in te wijden. Gaandeweg is de tumultueuze symfonie symbool gaan staan voor vrijheid, gelijkheid en (mede)menselijkheid. Waarden die Beethoven hoog had zitten en die hij monumentaal en triomferend uitwerkt in deze symfonie met koor.

Krzysztof Urbański

De Poolse dirigent Krzysztof Urbański wordt geprezen om zijn expressieve stijl. De San Francisco Chronicle noemde hem een danser. Elegant, funky en expressief vloeit zijn lichaam mee met de muziek. Vandaag leidt hij het Radio Filharmonisch Orkest. Dat brengt met het Groot Omroepkoor Beethovens omvangrijke Negende symfonie.

bron: concertgebouw.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie