Concert

Beethovens Vioolconcert met Julia Fischer

foto: Uwe Arens
  1. Concertenchevron right
  2. Beethovens Vioolconcert met Julia Fischer

Beethovens Vioolconcert is één van de belangrijkste concerten ooit geschreven. De Duitse violist Julia Fischer speelt het regelmatig, op dit concert met het European Union Youth Orchestra en dirigent Antonio Pappano. Na de pauze klinkt Also sprach Zarathustra van Richard Strauss, met de fameuze opening waarin een zonsopgang in muziek wordt gevat.

Beethovens Vioolconcert met Julia Fischer

Opnamedatum

woensdag 02 augustus 2023

Omroep

AVROTROS

Componisten

Ludwig van Beethoven, Giuseppe Verdi, Richard Strauss, Nicolò Paganini

Uitvoerenden

Julia Fischer (viool), Antonio Pappano (Dirigent)

Ensembles

European Union Youth Orchestra

Tijdperken

Klassiek, Romantisch

Locatie

Concertgebouw, Amsterdam

Beethovens stralende vioolconcert

Violisten voelen zich wel eens geïntimideerd als ze voor het eerst beginnen aan Beethovens geniale Vioolconcert, maar voor Julia Fischer was het stuk juist een feest der herkenning. Niet iedereen weet dat deze succesvolle Duitse violiste ook een begenadigd pianiste is. Als kind had ze al flink wat pianosonates van Beethoven gestudeerd toen ze voor het eerst zijn stralende Vioolconcert speelde, dus ze voelde zich meteen thuis in zijn klankwereld. Het is het concert dat Fischer het vaakst heeft gespeeld.

Heroïsche zonsopgang: Also sprach Zarathustra

De majestueuze proloog van Also sprach Zarathustra is misschien wel de beroemdste zonsopgang ooit in muziek gevat. Richard Strauss opent hiermee zijn imposante orkestwerk dat gebaseerd is op Nietzsche's gelijknamige filosofische boek. De openingsnoten werden wereldberoemd toen Stanley Kubrick ze gebruikte voor zijn film 2001: A Space Odyssey. Onder leiding van Antonio Pappano laat het European Union Youth Orchestra horen dat de overige dertig minuten van het werk minstens zo indrukwekkend zijn als het begin.

Ster advertentie
Ster advertentie